Pääkirjoitukset Keski-Häme

Kiitoksen paikka

Merja Hirvisaari

Tiistaipäivä oli pitäjissä vaarallinen. Untulassa nuori nainen oli pitkään veden alla, ennen kuin pelastuslaitoksen pintasukeltaja ehti paikalle ja sai hänet nostettua kolmen metrin syvyydestä laiturille. Lääkäri kiirehti paikalle helikopterilla ja elvytys onnistui ainakin siihen asti, että hukkumista ihan liian lähellä käynyt nuori nainen saatiin siirrettyä sairaalaan.

Hämeenkoskella kaikille rakkaassa ja äärimmäisen arvokkaassa Teuronjoessa oli öljyä. Hätäkeskus teki kolme ilmoitusta päivän ja illan aikana, ja paikalla kävi niin Hämeenkosken oman vpk:n kuin Hollolankin pelastusyksikköjä etsimässä vuodon lähdettä. Sekään ei ollut yksinkertaista; ohjeet ja etsijät eivät kohdanneet, mutta pelastajat eivät antaneet periksi. Kymmenen aikaan illalla vuotokohta löytyi, ja öljyvuoto saatiin tyrehtymään.

Ja kaiken tämän hädän ja kiireen keskellä he vielä vastailivat toimittajien yhteydenottoihin, monista eri medioista, ja kertoivat kärsivällisesti yhä uudelleen kaiken sen, minkä yksityisyyttä loukkaamatta voivat kertoa, ja mihin heillä suinkin oli aikaa. Toimitukseen oli tullut puoli yhdeltä aamulla viesti siitä, että öljyvuoto on nyt paikallistettu, enää ei vuoda. Loppuun asti hoidetaan hommat.

Melkein itketti, kun luin tuota viestiä. Sankaruus on muutakin kuin isoja otsikoita. Lämmin kiitos.

Tietoja etsiessäni kurkkailin sekä Kanta-Hämeen että Päijät-Hämeen pelastuslaitosten verkkosivuja, tutkailin sosiaalisen median postauksia ja hätäkeskuksen tiedotteita ja olin ihmetystä, arvostusta ja sydämestä asti kumpuavaa kiitollisuutta täynnä. Ilman heitä ainakin yksi nuori olisi tiistaina menettänyt henkensä ihan tässä kotirannassa, ja Teuronjoen kauniit rannat olisivat yön aikana saastuneet.

Kun tietää, miten vähän pelastuslaitoksen väki saa taloudellista vastinetta äärettömän arvokkaasta työstään, ja miten paljon vapaaehtoisiltakin pelastajilta vaaditaan, vaikka heidän työlleen ei suostuta antamaan kuin harrastuksen arvo, ei voi välttää suuttumuksenkaan tuntoja.

Ei ole oikein se, miten tämä yhteiskunta arvottaa – ja hinnoittelee – asioita. Jostakin pitää saada lisää rahaa sankaruuden korvaamiseksi myös taloudellisesti sillä tasolla, minkä toisten ihmisten hengen pelastaminen ja korvaamattoman arvokkaan luonnon suojeleminen ansaitsevat.

Ohoi, Helsingin herrat ja rouvat! Joku rahahanoista pitää saada auki pelastuslaitoksen kohdalla! Olen viime päivien uutisista ymmärtänyt, että valtiolla on varaa ohjata miljardeja moniin sellaisiinkin kohteisiin, missä kukaan ei pelastu. Ihan oman kotimaan kunnat tarvitsevat – ja ansaitsevat – nykyistä enemmän rahaa siihen, että edes se yksi pelastuu, kun oikea hätä osuu hänen kohdalleen.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

2 Kommenttia

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat