Pääkirjoitukset Korona Keski-Häme

Koronan vähättelyllä on kova hinta

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Suomen hallitusta on syytetty ensin liian hitaasta toiminnasta ja sitten liian rajuista toimenpiteistä. Vanhemmat eivät tiedä, onko heidän työnsä yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeää vai ei ja harmittelevat, kun teinit eivät tottele – ja lääkärit lähtevät Leville laskettelemaan.

Koronasta viruksena on monelle syntynyt mielikuva siitä, että jos ei itse kuulu riskiryhmään, ei ole syytä huoleen, ja se tietenkin näkyy oman elämän valinnoissa. Wiion vanha viisaus ”Viestintä epäonnistuu aina” on jälleen vaarallisen tosi.

Viranomaiset ja ministerit antoivat julkisuuteen ”Meillä ei ole mitään hätää, meillä on varauduttu” -lausuntoja vain muutama päivä ennen poikkeustilan julkistamista – koulujen aukipitämistäkin vakuutettiin painavin sanakääntein vain neljä päivää ennen kuin koulut suljettiin. Alaluokkien opetuksen rajoituksia ja helpotuksia vaihdettiin joka toinen päivä, ja määräyksiä täydennettiin niitä kumoavilla vetoomuksilla.

Ei ihme, että ihmiset hämmentyvät.

Opettajille ja rehtoreille pitäjissä ja koko Suomessa haluan nostaa kaksin käsin hattua. Kansankynttilä on joskus ollut jopa pilkallinen sana. Nyt he ovat todellakin tuoneet valoa pimenevään maailmaan kantamalla uskomattoman suuren vastuun siitä, että Suomi pyörii poikkeusoloissakin.

Terveydenhoidon henkilöstö joutuu omassa työssään ja arjessaan kohtaamaan sen arjen, josta meille ei kerrota. Voimia teille tärkeään työhönne!

Monen julkisen toimijan lausuntojen taustalla on se ajatus, että paniikkia ei ole syytä lietsoa. Vasta sitten, kun poikkeusaika on ohi, on aika sen tarkempaan arvioimiseen, kuinka moni matkustaja olisi jättänyt lähtemättä Leville tai konserttiin, jos totuuden kanssa olisi oltu vähän tarkempia.

Varovaisuus muuttuu valheeksi silloin, jos yltiöoptimistisuus saa ihmiset luulemaan, että todellista vaaraa ei ole. Minullekin soitettiin kohtaamisesta, jossa kaksi karanteenissa ollutta pitäjän asukasta pysähtyi R-kioskin edessä kiroilemaan keskenään omaa kohtaloaan. Molemmat kävivät ostoksilla.

Keski-Hämeen sivuille on jälleen kerätty ajantasainen kooste koronaviruksen vaikutuksista pitäjissä. Verkkosivuillamme on myös paljon luettavaa kaikista niistä syistä, miksi päättäjien ohella myös jokaisen ihmisen pitäjissäkin pitää ottaa korona vakavasti – viimeistään nyt.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski