Pääkirjoitukset Keski-Häme

Kottikärryjä tarvitaan taas

Merja Hirvisaari

Kun samana päivänä katsoo ekonomisti Tuomas Malisen ja Jari Sarasvuon keskustelun talouden tulevaisuusnäkymistä, lukee Hämeenlinnan kaupungin johtajien esityksen talouden tasapainottamisohjelmasta ja seuraa etätyöpöydän ikkunasta paksun lumikerroksen kerääntymistä viikonloppuna perustetun kasvimaan päälle, ei positiivisuuden löytäminen ole kovin yksinkertainen tehtävä.

Suosittelen silti lämpimästi molempiin tutustumista. Synkillä tulevaisuusvisioilla koko positiivisuuskarkkia popsivan maanpiirin hermostuttanut taloustietäjä povasi meille kaikille hammassärkyä – ja juurihoitoa. Hämeenlinnan johtajilla on jo pora kädessä, eikä ainakaan pitäjäperspektiivistä näytä siltä, että heidän koulutukseensa olisi kuulunut hammaslääkärin tutkinto.

Koska korona on vielä niin isoja arvoituksia täynnä, tämän päivän arvaajista vähintään puolet voi olla väärässä. Sekä Malisen että Hämeenlinnan johtajien viestit pohjautuivat kuitenkin aikaan ja ongelmiin, jotka ovat syntyneet jo ennen koronaa. Ne vain eskaloituivat koronan vuoksi, ja sen vuoksi ne ovatkin niin pelottavia – ja uskottavia.

Jälkiviisaus ei silti tule meitä tästäkään kriisistä pelastamaan. Malinen nostikin etukäteen esiin myös pelottavan taloustermin hyperinflaatio. Toivottavasti hän kuuluu siihen puolikkaaseen, joka erehtyy.

Pitäjissä joudutaan moneen asiaan tyytymään annettuna. Korona on maailmanlaajuinen vitsaus, joka saattaa kesäksi mennä nukkumaan, mutta vaikka se ei edes tulisi syksyllä uutena aaltona, se on jo ehtinyt tehdä isoa vahinkoa. Taloudellisia vaikeuksia tulee varmasti. Vielä suuremman tuhon korona silti aiheuttaa, jos sitä käytetään tekosyynä sellaisten päätösten tekemiseen, joiden tavoitteena ei olekaan kansalaisten etu. Hallintoalamaisten on syytä seurata päätöksentekoa kaikilla tasoilla erittäin tarkasti. Ei ole demokratian periaatteiden mukaista, että päätökset rakennetaan sellaisella strategialla, että viime kädessä päättäjien haluamaan lopputulokseen mennään kuntalaisten ja kansalaisten tahdon vastaisesti päätöksenteon sanamuotoihin ja pilkun paikkoihin viittaamalla. Siitä on kuitenkin jo muodostunut niin vahva maan tapa, että intiimiä kanssakäymistä välimerkkien kanssa on syytä harjoittaa erityisesti sen, jota juuri nyt suunniteltavat päätökset koskevat.

Meillä työnneltiin viikonloppuna kottikärryillä multaa lavakaulukseen kasvualustaksi kaikelle ihanalle. Ihan vinkkinä Hämeenlinnan päättäjille: sitä tunnetta kannattaa markkinoida muillekin. Maaseudussa ja sen mahdollistamassa omavaraisuudessa on erityistä potentiaalia vaikeuksien keskellä. Sitä paitsi sen ansiosta melkein kaikilla pitäjissä on valmiiksi käytettävissään ne kottikärryt, joita Malisen ennustusten toteutuessa tarvitaan moneen muuhunkin.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski