Pääkirjoitukset Keski-Häme

Koululaiset uuden edessä

Ville Hakala on Keski-Hämeen päätoimittaja.

Eräs twiittaaja ihmetteli sunnuntaina, onko normaalia, että lehdessä on muistutettava ihmisiä siitä, että eivät tappaisi lapsia. Twiittiin liitetyssä kuvassa oli Älä aja päälle -liikenneturvallisuuskampanjan logo, jossa varoituskolmiosta hymyilee kouluikäinen tyttö.

Tuo twiitti pysäytti. Mitä olemme tehneet ja kuinka turtuneita me aikuiset oikein olemme, että joka syksy koulujen alkaessa on muistutettava samasta asiasta, joka kuitenkin on itsestäänselvyys.

Kehotus erityiseen varovaisuuteen on paikallaan uuden kouluvuoden alkaessa, mutta aikuisten velvollisuus on muistaa vastuunsa lasten turvallisuudesta myös silloin, kun siitä ei kampanjoin muistuteta. Turvallinen koulutie luodaan, kun autoilijat muistavat suojateitä ylittäessään ja etenkin koulujen kohdalla olla erityisen tarkkana liikenteessä.

Siinä missä autoilijoiden varoittelu ja muistuttaminen koulujen alusta on jo kaikille tuttua, uuden koululaisen maailmaan tulee liikenteen lisäksi kertarysäyksellä paljon muutakin uutta. Monet aloittivat itselleen uusissa tiloissa, kohtasivat uudet opettajat ja paljon uusia kavereita. Tänä vuonna uusilla koululaisilla on vielä paljon enemmän uutta, sillä he kohtaavat koulussa myös koronaepidemian vaikutukset.

Kouluoppien lisäksi lasten on palautettava mieliin vielä mennyttä lomakauttakin huolellisemmin käsienpesurutiinit, turvavälit ja mahdollisesti koronatilanteen pahentuessa myös etätyöskentely. Siinä on paljon opeteltavaa ekaluokkalaiselle.

Toistaiseksi opetusta voidaan onneksi antaa lähiopetuksena, vaikka kouluissa joudutaan noudattamaan erilaisia rajoituksia. Niistä huolimatta lähiopetus on se, mihin opettajat on koulutettu ja oppilaat tottuneet, ja tässä lehdessä esimerkiksi Eteläisten koulun rehtori iloitsee siitä, että opetuksessa on poikkeuskevään jälkeen jälleen mahdollisuus palata perusasioihin. Se motivoi niin opettajia kuin oppilaitakin.

Edelleen poikkeukselliseen tilanteeseen kannattaa paneutua myös kotona. Koronasta kannattaa puhua niin, että se tulee lapselle tutuksi, sillä tuntematon pelottaa usein kaikkein eniten. Keväällä kouluista kuului viestiä, että korona sai ainakin pienimmät koululaiset jopa kyyneliin, kun mediassa uutisoitiin päivittäin kuolemista ja uusista tartunnoista.

Lapsille kannattaa sen enempää pelottelematta kertoa, että kyse on vakavasta uhasta, mutta tuoda esiin myös se, että omilla toimillaan myös lapset voivat olla mukana nujertamassa tuota uhkaa.

Ville Hakala
Kirjoittaja on Keski-Hämeen päätoimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat