Pääkirjoitukset Keski-Häme

Koulussa koronan kanssa

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Oletko nähnyt netissä kiertävän videon pienistä taaperoista, jotka pysähtelevät erilaisten pylväiden, laatikoiden ja seinien ulokkeiden edessä, ojentavat kätensä ja hieroskelevat sitten käsiään yhteen matkaa jatkaessaan. Ihminen oppii matkimalla, ja käsidesin käyttö on yksi määräävimmistä asioista, mitä pieni ihminen viimeisen vuoden ajan on ympärillään nähnyt. Joku kysyi sitäkin, mitä mahtaa vaikuttaa vuoden sisään syntyneiden vauvojen sosiaalisiin taitoihin se, että melkein kaikilla kodin ulkopuolella vastaan tulevilla ihmisillä on maski peittämässä puolet kasvoista.

Kasvojen mikroilmeet ovat erittäin tärkeä viestinnän muoto, koska ne heijastavat ihmisen todellisia tuntoja paljon herkemmin kuin heidän käyttämänsä sanat. Kulmien kohotus ja otsan rypistys näkyvät kyllä maskin takaa, mutta suupielten asento, huulten nyrpistys tai hymy eivät näy. Moni tunne jää tulkintaa vaille.

Onneksi ihmisen perusturvallisuuden kasvattaminen kestää kolme vuotta. Ehkä ensi vuonna lapsetkin näkevät ihmisiä ja heidän ilmeitään enemmän? Ja onneksi lapsen tärkein korkeakoulu ihmisyyteen ja tunteiden ilmaisuun on kuitenkin oma koti, rakastakaamme pieniämme entistäkin intensiivisemmin, näyttäkäämme tunteitamme ilmeikkäästi!

Korona kasvattaa kuitenkin koko maailmaa tavoilla, joita ei omassa arjessa tule ajateltua. Tällä viikolla alkoivat yo-kirjoitukset, ja käynnissä on myös yhteishaku sekä lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin että korkeakouluihin. Kun viestittelin aiheesta oppilaitosten kanssa, tajusin vasta itsekin, miten isojen muutosten kourissa ne juuri nyt painivat – ja samaan aikaan pitää rakentaa arjessa niitä perustuksia, joiden varaan lapset ja nuoret pystyttävät oman elämänsä tukipilareita.

Oppivelvollisuuslaki muuttui ja myllertää monta asiaa. Nyt ysiluokkalaisten on pakko hakeutua jatkokoulutukseen. Onko heille koronan varjossa tullut riittävästi tietoa omien, koko elämään vaikuttavien päätöstensä tueksi? On aika paljon helpompi aikuisen perspektiivistä miettiä, että eihän tässä ole kyse kuin muutamasta kuukaudesta, mutta nuorilla elämä on tässä ja nyt. Odottaminen on silloin vaikeaa. Se näkyy niissä abien bileissäkin, jotka toki olisi kannattanut jättää järjestämättä. Samaan aikaan luetaan kuitenkin uutisia parinvaihtobileiden puuhaamisesta Himokselle. Ihminen oppii matkimalla. Aikuisten antama esimerkki on koronan keskellä ollut monin paikoin järkyttävän huono.

Kaikille koululaisille toivotan kuitenkin onnea ja menestystä kevään kokeisiin ja muihin haasteisiin. Nostan teille myös hattua. Olette kovemman paikan edessä kuin moni sukupolvi ennen teitä.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat