Pääkirjoitukset Lammi

Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Viime viikon valtuuston kokouksessa moitittiin Hämeenlinnan kaupunkia siitä, että asioita tuodaan valtuuston eteen niin pitkälle valmisteltuina, ettei niihin enää pysty vaikuttamaan. Vaaleilla valituille annetaan päätöksenteossa vain allekirjoittamisen mahdollisuus. Tämä sama selitys tuli tuuloslaisille eteen, kun maakuntakaavaa käsiteltiin. Miten käy Lammin kouluselvitysten?

Heti ensimmäinen pykälä kuntalaissa laittaa viime viikkojen tapahtumat synkkään valoon. Sen mukaan asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien pitää toteutua kunnan toiminnassa, ja kunnan pitää edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

On vähintäänkin epämiellyttävää, että Lammin kohtalosta tehdään selvityksiä ilman, että lammilaiset saavat itse olla edustettuina selvitystyöryhmässä. Kiusallista on myös se, että työryhmät ovat jo tammikuussa saaneet työnsä päätökseen, mutta lammilaisille aiotaan kertoa tulokset vasta maaliskuun puolivälin jälkeen.

Onko syytä epäillä, että kerran keksityllä on jälleen viivytystaktiikka käytössä? Halutaanko joku päätös tehdä, ennen kuin lammilaiset ehtivät siihen itse vaikuttaa? Oli niin tai näin, luottamuspula kasvaa kohisten, kun vastaukset ovat kierteleviä ja toinen toistaan kummallisemmat tekosyyt alkavat täyttää ilmatilaa.

Epäluulon kasvaessa on pakko kysyä myös se, miksi Hämeenlinnan johtajat ovat liimanneet julkisesti lammilaisille nuorille hintalapun otsaan? Näin selkeää syrjintää ei voine perustella mikään muu kuin se, että toimenpiteellä tavoiteltava potti on tarpeeksi suuri.

Entä jos Lammin lukion lakkauttamisen takana onkin tulossa oleva oppivelvollisuusiän korottaminen? Entä jos asetettu aikataulu ei johdukaan siitä, että päätös ”ei ennätä vaikuttaa tämän vuoden talouteen”, vaan se halutaan tehdä ennen uuden lain voimaantuloa?

Pienelle Lammille lukion olemassaolo on elämän ja kuoleman kysymys. Pienen pitäjän elinvoima ja sadan nuoren tulevaisuus eivät paljon kuntapäättäjän kupissa paina, jos uudet valtionosuudet kasvavatkin Lammin lukion säilyttämistä enemmän siitä, että kaikki toisen asteen opiskelijat pakotetaan käymään koulunsa kantakaupungissa. Ihan tarkkoja jos ollaan, talouslukuja katsoessa kuntapäättäjälle lienee aivan sama, käykö lammilainen nuori ammattikoulua vai lukiota.

Lammin tulevaisuudelle se ei ole sama asia. Eikä kuntalain toteutumiselle.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

P.S. Kuulin juuri, että Lammi saisi edelleen pienten lukioiden tukea jopa 240 000 euroa vuodessa, jos siirto koulutuskuntayhtymä Tavastiaan olisi tehty päivää aikaisemmin, kuin tapahtui. Olisiko syytä ottaa se hintalappu pois lammilaisista nuorista ja liimata päättäjiin?

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski