Pääkirjoitukset Keski-Häme

Kuka opettaa suomen kieltä huonosti?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tiedän sataprosenttisella varmuudella, että perusasteen koulutuksessa suomen kieli on vielä arvossaan. Oikeakielisyyteen kiinnitetään huomiota ja kielioppi on kunniassa. Otsikossa esittämäni syytös ei siis todellakaan koske teitä Jaana, Kirsi, Leija ja Marissa  – tai oma isäni Seppo aikoinaan. Te teette arvokasta työtä rakkaan äidinkielemme vahvistamiseksi ja ylipäätään viestinnän hyväksi. Se siemen, joka peruskoulun ja lukion äidinkielentunneilla kylvetään, uppoaa juurevaan multaan.

Miksi sitten saan postiini lähes päivittäin viestinnän ammattilaisilta viestejä, joita lukiessani tunnen ensin tuskallista myötähäpeää ja sitten suuttumusta? Kuka ja missä opettaa niin surkeaa suomen kieltä, että valmistuneiden viestit vilisevät virheitä? Mistä saa maisterin tittelin sellainen ihminen, joka ei osaa suomea? Kirjoitusvirheitä sattuu kaikille, mutta korkeakouluopinnot suorittaneen asiatekstissä ei saisi olla kielioppivirheitä eikä puhekieltä.

Suomi on hyvin ainutlaatuinen kieli, jonka olemassaolo näin pienen kansakunnan ylläpitämänä on suoranainen ihme. Kansalliskielen asema ei säily itsestään, vaan edellyttää ylpeyttä omasta kielestä, äidinkielen käyttämisen oikeutta kaikissa yhteiskunnan palveluissa, suomen kielen opetusta myös korkeakouluissa ja erityisesti suomen käyttämistä niin tieteen kuin kulttuurinkin kielenä. Kaikkea sitä, minkä ansiosta suomi on pysynyt äidinkielenämme –  ja Suomi isänmaanamme – suurempien naapureiden laajentumispyrkimyksistä huolimatta.

En ole yksin huolissani. Suomen kielen lautakunta otti viime vuonna kantaa suomen kielen asemaan kohdistu-vaan vakavaan uhkaan. Yksi tärkeimmistä huolenaiheista oli ”yhteiskunnan
toimintaa vaikeuttava yleiskielen hallinnan heikkeneminen”.

Suomeksi se tarkoittaa juuri sitä, mistä otsikossa kysyn. Joku Suomessa opettaa suomen kieltä niin huonosti, tai opinahjoista valmistutaan niin heikoin eväin, että jopa kieltä työssään käyttävät ammattilaiset tuottavat tasotonta tekstiä.

Pahinta on se, että osa yhteiskunnallisista viestijöistä tekee kielivirheensä tahallaan. Silloin koko viestinnästä puuttuu sen ydin: kielen ja kuulijan kunnioitus.

Pitäisikö meidän lainata peruskoulun äidinkielenopettajia yliopistoihin, niin että suomi ei Suomessa kuolisi?

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski