Pääkirjoitukset Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Kuntaliitoksilla ei saavuteta tavoiteltuja hyötyjä?

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Tuon otsikon kirjoitin kun luin Itä-Suomen yliopiston opettajan Niko Vartiaisen tutkimuksesta. Hän totesi siinä, että kuntaliitoksilla ei ole ollut hyödyllisiä elinkeinovaikutuksia millään mittarilla mitattuna. Kymmenen vuoden takaiseen Hämeenlinnan kuntaliitoksen järkevyyteen on syntynyt uusia näkökulmia myös Kari Ahosen kirjoitettua lehteemme blogisarjan omista liitosajatuksistaan.

Liitoksen taustalla oli tietysti oikeutettu huoli kuntataloudesta, verotulojen ja valtíonapujen riittävyydestä kunnan harteille sälytettyihin velvoitteisiin, jotka vaativat suunnitelmallisia isoja investointeja. Onko vanhoja asioita sitten tarpeen enää nyt kaivella, kun liitos on aikanaan päätetty ja tehty. Omasta mielestäni on vähintään mielenkiintoista spekuloida tehdyn ison liitoksen vaihtoehdoilla. Entä jos ei olisi tehty koko liitosta tai jos olisikin tehty pienempiä liitoksia? Pari–kolme pientä liitoskuntaa olisi lyönyt hynttyyt yhteen ja ryhtynyt vireäksi Hämeenlinnan kehyskunnaksi.

Hauholla, Lammilla ja Tuuloksessa edes jälkimmäistä vaihtoehtoa ei tietääkseni lähdetty edes tosissaan miettimään ja kartoittamaan, kun kaupungin suunnalta puskettiin vahvasti isoa liitosta. Yleisesti tyydyttiin vienosti vikisemään, kun isompi tuli viemään. Kun liitoksen perustana oli vahvasti nimenomaan kuntatalous ja sen tulevaisuuden näkymät, niin miten onkaan käynyt niille kunnille, jotka eivät liitokseen lämmenneet? Hattulan veroäyri on 20,50 eli alempi kuin Hämeenlinnan 20,75. Velkaa Hattulalla on asukasta kohti 3369 euroa eli suunnilleen saman verran kuin Hämeenlinnassa. Janakkalassa verotetaan hieman ankarammin 21,00 äyrin mukaan, mutta velkaa on vain 2843 euroa asukasta kohti.

Entä toinen naapurimme Hausjärvi? Se joutuu verottamaan kuntalaisiaan 21,50 äyrin mukaan, mutta velkaa on vain 2752 euroa asukasta kohti. Vertailussa velat on laskettu vuoden 2017 tilinpäätöksistä ja veroäyri on tänä vuonna noudatettava.

Itsenäisiksi jääneiden kuntien ei ainakaan tämän vertailun mukaan ole tarvinnut maksaa itsemääräämisoikeudestaan maltaita. Ehkä ovat onnistuneet palvelutasonsakin säilyttämään. Ainakin päättävät siitä itse.

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP