Pääkirjoitukset Keski-Häme

Laki ja sen henki

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Satukirjoissa henki ilmestyy taikalampusta ja täyttää kaiken maailman toivomuksia sille, joka saa hengen hinkattua vapaaksi vankilastaan.

Tänään tuntuu siltä, että lakikirjoista on kätketty kaikki henget jonnekin hyvin syvälle vaarallisten jätteiden kasojen alle, niin kylmän viileästi lakia tavallisten ihmisten vahingoksi luetaan, vaikka lain henki takuuvarmasti on tarkoitettu heidän suojakseen.

Pakko olla pelottavasta sadusta tai ainakin ihan kamalasta painajaisesta sen, että demokraattisen päätöksenteon ylimmät valvojat kehtaavat sanoa suojakseen, että ”Laki ei määrittele, miten meidän tulee kansalaisten mielipide huomioida, joten me olemme päättäneet huomioida sen siten, että kirjoitamme heidän toivomuksensa sellaiseen kohtaan, joka ei oikeudellisesti sido ketään.”

Eihän tällaista oikeasti tapahtuisi, jos lain henki olisi vankilastaan vapaana? Minne se oikein on kätketty?

Todellisuudessahan laki on aivan samanlainen kuin historiakin. Sen sanelee se, jolla on valtaa. Minkään ylevän hengen tai oikeudenmukaisuuden kanssa sillä tuntuu nykyisin olevan aika vähän tekemistä. Liekö koskaan ollutkaan. Lain tulkinnoissa totuus on ainakin ollut epäkelpoa valuuttaa ihan aina.

Kysyn silti: mitä iloa meille on sellaisesta lainsäädännöstä, joka ei tippaakaan suojaa sitä, jonka suojaksi se on rakennettu?

Ei meille olekaan. Niille on, joiden toimilta meitä on lain voimalla muka yritetty suojata.

Leikitään lampun henkiä, mutta vain luvataan toteuttaa toiveita – ja luotetaan siihen, että lain hengen vastaiset asiat ovat ehtineet peruuttamattoman pitkälle siihen mennessä, kun joku huomaa törmänneensä totuuden asemesta todellisiin satusetiin ja -täteihin.

Vaikka pienen paikallislehden resursseilla ei isoja kaivauksia tehdä, niin aina kun lapion kärjen johonkin kohtaan ehtii kolauttaa, niin esiin nousee – taikalamppujen asemesta – omasta arkustaan karanneita luurankoja. Niissä ei paljon henki pihise, mutta sen verran monta kertaa ne ovat haudassaan ympäri pyörähtäneet nykymenoa katsellessaan, että esiin nostaminen on sentään melko helppoa. Aika monia palttoon nappejakin pintaan nousee, mutta ihmetellään niitä sitten, kun saamme vähän haukottua omaa henkeä tässä pölypilvien keskellä.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

1 Kommentti

  • Todella surullista, että tämä on totta ”demokraattisen päätöksenteon ylimmät valvojat kehtaavat sanoa suojakseen, että ”Laki ei määrittele, miten meidän tulee kansalaisten mielipide huomioida, joten me olemme päättäneet huomioida sen siten, että kirjoitamme heidän toivomuksensa sellaiseen kohtaan, joka ei oikeudellisesti sido ketään.””

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski