Pääkirjoitukset Keski-Häme

Läski lämmittää

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Viime vuosina olen houkutellut vilua valitelleita työkavereitani syömään lisää suklaata. Ovat sirot ja soreat niin hentoisia, että joutuvat suihkussakin juoksemaan ympyrää, että kastuisivat. Olen nauraen neuvonut, että läski lämmittää ja kehopositiivisena vitsaillut, että olen sijoittanut niin paljon rahaa herkutteluun, että pitäähän sen jossain näkyä.

Olen myös laihduttamisen erikoisasiantuntija. Sellaista dieettiä ei kai ole keksittykään, mitä en joskus olisi kokeillut. Olen jopa saanut koulutuksen Painonvartijoiden ohjaajaksi. Tiedän siis, miten painon saa putoamaan. Olen myös kokemusasiantuntija siinä, miten sen saa nousemaan. Jokaisen onnistuneen laihdutuskuurin jälkeen olen jonkin vuoden kuluttua ollut vielä lihavampi kuin silloin, kun aloitin laihduttamisen.

Laihdutuskuuri lihottaa.

Niinpä sanoin jo kaksi vuotta sitten lääkärille, että en aio koskaan enää laihduttaa. Olin niin lihava, että varaa uuteen laihdutuskuuriin ei yksinkertaisesti enää ollut. Painoindeksi oli 38, hyvin lähellä sairaalloista lihavuutta.

Sitten puoliso julisti sodan läskiä vastaan. Ensin kieltäydyin osallistumasta taisteluun, mutta kun hän huolehtii meillä kaupassa käynnistä, hänellä alkoi paino pudota, ja minulla ei ollut kaapissa mitään hyvää syötävää. Eihän sitä kukaan nainen kestä. Lähdin siis hänen kanssaan karppaamaan. Olen toki ollut sillä tiellä ennenkin. Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa nopeasti, ja sen päätyttyä lihominen on vielä paljon nopeampaa.

Päätimme sen vuoksi edetä sellaista tahtia, johon pystyisimme aidosti sitoutumaan. Tavoitteeksi otettiin vain hyvä olo. Välillä etenemme eri tahtiin, mutta yksi asia on ollut ratkaisevan tärkeää: aamulla syömme yhdessä pienen, mutta pontevan aamiaisen. Munaa, bratwurstia, juustoa – ja tilkka suomalaista superfoodia, sokeritonta mustikkasoppaa. Nälkä ei tule, eikä saa tulla.

Hyvin tärkeä on ollut myös lauantaisin tehty retki johonkin lähiseudun kahviloista. Pullatreffit puolison kanssa on herkkuhetki kaikilla aisteilla, varsinkin kun myös pukeudumme pois arjesta niille lähtiessämme, mutta minun on myös helpompi vastustaa makean kiusausta muina päivinä, kun tiedän, että lauantaina saan herkutella.

Vuosi on nyt mennyt näillä eväillä. Ensimmäistäkään urheilusuoritusta en ole tehnyt. Olen syönyt ja juonut hyvin. Painoa on pudonnut yli 30 kiloa. Painoindeksi on nyt 27. Vielä on vähän matkaa normaalipainoon, mutta peilikuvaa on ihan mukava jo katsella.

Tämän viikon terveysteemaamme on kuitenkin hauska liittää nämä viisaudet: pulla ei lihota, syöminen laihduttaa, ja rasva on hyväksi. Aika usein vähän viluttaa, mutta se vain naurattaa.

Tärkein viestini on kuitenkin tämä: älä laihduta enää ikinä.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

P.S. Jos haluat katsoa Merjan ennen jälkeen -kuvat, jakaa omia kokemuksiasi laihtumisesta ja lihomisesta ja viihtyä hyvässä seurassa, tule mukaan Keski-Hämeen uuteen, suljettuun vertaistukiryhmään Pullatreffit. Ryhmä on maksuton.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski