Pääkirjoitukset Hämeenkoski

Lekkeripeliä

Tällä viikolla on tullut järkyttäviä uutisia emäkuntien keskushallinnosta. Molemmissa hallitus on merkinnyt saamansa informaation tiedoksi, ilman julkisia kommentteja tai korjausehdotuksia.

Hämeenlinnassa oli budjetti laadittu niin huonosti, että kauden puolivälissä ollaan saavuttamassa yli 20 miljoonan budjettiylitys, eikä perälauta ole vielä edes näkyvissä. On arvioitu väkimäärän kehitys väärin, pitäisi kahden vuoden päästä olla yli 900 plussalla, kun nyt ollaan menty jo yli 300 miinukselle. Verotuloja on tulossa yli kymmenen miljoonaa arvioitua vähemmän ja menot kasvavat kohinalla. Sotemenoihin budjetoitiin kaksi miljoonaa euroa pienempi summa, kuin mitä niihin käytettiin viime vuonna.

Sinisilmäisyyttä, ruusunpunaa vai sysimustaa valheen makua?

Lekkeripeliä, sanon minä.

Sama juttu Hollolassa. Hämeenkosken kuntaliitosta tutkiittiin oikein kahdella kyselyllä. Ensimmäiseen tuli liian vähän ja ihan vääriä vastuksia, niin tehtiin vielä toinen. Siihen hyväksyttiin hämeenkoskelaisia vastaajiksi vain vajaan seitsemän prosentin verran. Yllätytkö siitä, että 93 prosenttia vastaajista, jotka asuvat muualla kuin Hämeenkoskella, saivat tutkimukseen sellaisen tuloksen, ettei liitos ole juuri arjessa näkynyt?

Veret seisautti tutkimuksen tulos siitä, että vain 1,79 prosenttia vastasi avoimessa kuntakyselyssä olevansa täysin samaa mieltä väitteestä Pystyn kuntalaisena osallistumaan ja vaikuttamaan kunnan asioihin.

Kuntalaki asettaa kunnille vaatimuksen siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oltava edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Hämeenkoskelta alle kaksi prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että kunta on tässä onnistunut. Hallitus merkitsi asian tiedoksi.

En yhtään ihmettele sitä, että avoimeen kyselyyn tuli vain 145 vastausta. Jos kuntalaisilla on se tunne, ettei asioihin voi vaikuttaa, miksi kannattaisi osallistua kyselyihin?

Milloin viimeksi kuulit kuntapäättäjän myöntävän, että nyt on epäonnistuttu? Olisiko siihen sinun mielestäsi helpompi suhtautua kuin siihen, että kerrotaan hymysuin, miten kivasti kaikki on?

Niin minunkin.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski