Pääkirjoitukset Keski-Häme

Liian hyvää ollakseen totta

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Vanha sanonta kertoo, että jos joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta. Jos joku myy hienoa kultakelloa hurjan halvalla, se on todennäköisesti varastettu ja jos uusi tuttavuus lupailee sinulle sekä kuun että tähdet taivaalta, päädyt todennäköisesti yksin räntäsateeseen ilman sateenvarjoa.

Valinnanvapauskokeilussa mentiin vähän kuitenkin päinvastaisessa järjestyksessä: ensin se näytti niin hankalalta, ettei kovin moni älynnyt edes sitä kadehtia. Vasta tuloksia tutkittaessa valtakunnassa oivallettiin, että kokeilun aikana siihen osallistuneille tarjottu palvelu oli niin hyvää, ettei se enää mitenkään voi olla totta.

– Valinnanvapauskokeilu asetti siihen osallistuneet muita parempaan asemaan, joten se on päätetty syrjivänä lopettaa, sanelivat viisaat valtion päättäjät. Ja jos valtiolta ei tule kunnalle rahaa, ei tule kunnalta meille palveluakaan.

Tämä kovasti näyttää siltä kuuluisalta positiiviselta diskriminoinnilta, joka nykyisin on muka niin hyvä asia, mutta valitettavasti se meidän kohdallamme todettiin muiden oikeuksia polkevaksi. MItä se tietysti olikin.

Mutta olisihan siinä sellainenkin vaihtoehto ollut, että hyväksi havaittu olisi annettu ihan kaikille?

Kaiken maailman sotesekoilujen keskellä meillä olisi tässä ihan tutkittua tietoa siitä, millä tavalla asioita pitäisi hoitaa niin, että asiakas on tyytyväinen.

Ei ehkä kannata pidätellä hengitystä sen toivossa, että tämä viisaus siirtyisi millään tavalla yhteiskunnallisen päätöksenteon toimintatavaksi tai edes tavoitteeksi.

Lupaan yllättyä erittäin iloisesti, jos Pihlajalinnan toimipiste Tuulosessa saa jatkaa. Melkein tekisi kuitenkin mieli jo lohduttaa tuuloslaisia kertomalla, että Lammin terveysaseman palvelu on sekin ollut todella hyvää koko kokeilun ajan. En taida uskaltaa, ettei kukaan sellainen huomaa, jonka mielestä palvelun pitää ehdottomasti olla kaikille yhtä huonoa.

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski