Pääkirjoitukset Tuulos

Luottamuksen arvoinen vai valvontaa vailla?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Viisaat vanhemmat vahtivat, että lapset noudattavat heille annettuja kieltoja. Liian kiireiset vanhemmat voivat kyllä antaa lapsilleen oikeita neuvoja ja hyviä sääntöjä, mutta jos vanhemmat eivät vahdi omien ohjeittensa noudattamista, kilteimmätkin lapset tekevät tuhmia tekoja. Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, tiesi vanha kansa, mutta se aika meni jo.

Tuuloksen Paadenkolussa ei ole ollut kyse omia rajojaan etsivistä nuorista, jotka voisi noloina hakea pois pahanteosta. Ajatus liian lepsuista vanhemmista ja huonosti kasvatetuista kakaroista tulee silti väkisinkin mieleen, kun katsoo Paadenkolun tilannetta tänään. Hyvää on tahdottu ja järjestelmän tuottamiin lapsiin on luotettu – ja suohon on upottu.

Toki eri organisaatiot ovat tehneet parhaansa, jotta luontoarvot Tuuloksen metsissä varmasti otettaisiin huomioon, ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuu. Viranomaiset ja päättäjät usealla eri taholla ovat huolehtineet omasta tontistaan, mutta kukaan ei ole ottanut vastuuta kokonaisuudesta, koska kukaan ei ole käskenyt heitä sitä tekemään eikä varsinkaan valvonut ohjeittensa noudattamista. Ja niinpä sitten se peruuttamaton on jo tapahtunut.

Se metsä, jota piti suojella, on kokonaan kaadettu. Se suopohja, jota piti altailla varjella, ennen kuin sinne ajetaan maamassoja, jäi varjelematta. Se maantieliittymä, joka piti korjata ennen kuin mitään uutta tehdään, on edelleenkin ennallaan.

Kaikki on ihan pielessä, mutta kukaan toimijoista ei taida ajatella tehneensä jotain väärää tai varsinkaan laitonta. Järjestelmä on kuitenkin pahasti pettänyt.

En itsekään pidä holhousyhteiskunnasta ja todellakin toivoisin, että olisimme itse kukin juuri niin hienoja kuin luulemme olevamme. Silloin luontoa suojeltaisiin, vanhuksia kunnioitettaisiin eikä lastensuojeluakaan paljon tarvittaisi. Ihminen olisi luottamuksen arvoinen, eikä päätösten valvontaan juurikaan tarvittaisi resursseja.

Sitä odotellessa olisi varsin viisasta, että viranomaisilla olisi sekä ajantasainen tieto todellisista tapahtumista että nyt ainakin yhteneväiset tulkinnat asiaan liittyvistä laeista ja oman toimivaltansa rajoista.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

 

Lue myös: Komedia, farssi vai tragedia

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski