Pääkirjoitukset Keski-Häme

Lupauksista ja ennustuksista

Ville Hakala on Keski-Hämeen päätoimittaja.

Tätä pääkirjoitusta pähkäillessäni mietin, mitä viime vuodesta tai tulevaisuudesta voi tässä vallitsevassa tilanteessa enää kirjoittaa. Onko kaikki jo sanottu?

Koronasta on varmasti kirjoitettu pelkästään pääkirjoituspalstamillimetrejä enemmän kuin yhdestäkään toisesta aiheesta vuosikymmeniin. Syystäkin, sillä niin perustavanlaatuisesti se on vaikuttanut meidän jokaisen arkeen.

Kieltämättä myös jonkinasteinen koronaähky alkaa vaivata jo itse kutakin, varsinkin kun viruksen leviäminen ei järeistä vastatoimista huolimatta ole ottanut talttuakseen. Toivottavasti rokote tuo tähän pian helpotuksen.

Tähän aikaan vuodesta tehtävät tulevan vuoden ennustukset osuvat harvoin kohdalleen. Kuluvana vuonna on ollut tavallistakin viihdyttävämpää vilkaista vuosi takaperin tehtyjä ennustuksia. Näin jälkikäteen katsottuna kovin mitättömiltä tuntuvat silloiset huolet tai ilonaiheet.

Vuosi sitten näihin aikoihin kukaan ei vielä osannut arvioida, mikä merkitys oli niillä epämääräisillä uutisilla, joiden mukaan Kiinassa on tavattu jotain uutta virustyyppiä. Päättyvä vuosi onkin oikein koulukirjaesimerkki siitä, mikä merkitys voi olla niin sanotuilla heikoilla signaaleilla, kun ne lähtevät toden teolla vahvistumaan.

Saimme lopulta vuoden, jonka moni haluaisi unohtaa, mutta jota varmuudella muistelemme vielä pitkänkin ajan kuluttua.

Kurkistin myös, mitä edeltäjäni Esa Joensuu oli kirjoittanut pääkirjoituksessaan vuosi sitten (Keski-Häme 2.1.2020). Hän kirjoitti uudenvuodenlupauksista. Ydinviestinä oli, että itsensä kehittäminen lupausten avulla tai ilman on joka tapauksessa järkevää, niin ihmisen itsensä kuin hänen läheistensäkin puolesta. Tämä on helppo allekirjoittaa.

Lehtemme puolesta Esa lupasi, että Keski-Häme tuottaa tänäkin vuonna vastuullisen journalismin periaatteita noudattaen uutisia siitä, mitä ympärillämme tapahtuu tai on tapahtumassa, olivat uutisaiheet sitten miellyttäviä tai epämiellyttäviä.

Nyt jälkikäteen katsottuna näin olemme myös tehneet. Viime vuoden myllerryksessä faktapohjaisen tiedon merkitys paikallisesti on vain kasvanut. Samalla linjalla jatkamme myös tänä vuonna.

Perustyömme, pitäjiä koskettavien asioiden uutisoinnin, ohella jatkamme lehtemme kehittämistä ensi vuonnakin. Kevään korvalla on luvassa Keski-Hämeen digipalvelujen uudistaminen, kun nettisivumme siirtyvät konsernimme yhteiselle alustalle.

Tässä pääsemme poimimaan niin sanotusti rusinat pullasta, sillä muissa samankokoisissa paikallislehdissä kehitetty ja jo testattu alusta tuo Keski-Hämeellekin aikaisempaa selkeämmät ja toimivammat sähköiset palvelut.

Paikallisuus ei tässäkään uudistuksessa unohdu, vaan pitäjäläisten ja sähköistä lehteä etäämmällä lukevien palveleminen on tekniikasta riippumatta ykköstavoitteemme.

Unohtumaton vuosi 2020 on pian takanapäin. Toivottavasti uusi vuosi on lukijoillemme mennyttä parempi.

Ville Hakala
Kirjoittaja on Keski-Hämeen päätoimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski