Pääkirjoitukset Keski-Häme

Maakuntia kohti

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Toimituksen sähköpostiin tulee nyt päivittäin viestejä siitä, miten sote-uudistus pitää joko lopettaa tai viedä maaliin ja puolueet esittelevät maakuntavaaleihin joko ehdokkaita tai peruutusvaatimuksia. Iltalypsystä tehtiin ihan oma poliittinen satiiri televisioon 90-luvulla. Sille kävi samalla tavalla kuin Pahkasialle: totuus muuttui niin naurettavaksi, ettei parodiaa enää kestä kukaan.

Historialla on kuitenkin tapana toistaa itseään. Eduskunnassa on taas otettu käyttöön perinteiset maratonpuheet, joilla päätöksentekoa siirretään, ei väkisin vaan väsyttämällä. Syytöksille tahallisesta jarrutuksesta tietenkin pyöritellään pöyristyneitä silmiä. Paljon poliittista suhmurointia seuraavan suhtautuminen päivittäisiin paatoksiin on lievästi sanottuna kyyninen. Kun vallasta taistellaan tosissaan, keinot ovat kaikilla rumia.
Netissä kiertää meemi: Valta ei korruptoi, vaan se vetää puoleensa korruptoituneita. Totuus taitaa sisältää aimo annoksen molempia. Epäluuloinen mieli miettii sitäkin, onko maakunnasta tehty tahallaan niin sotkuinen, että ”oikeat” ihmiset saataisiin sinne istumaan päättäjien paikoille. Niin käy vääjäämättä, jos maakuntavaaleissa asettuu ehdolle niin vähän ihmisiä, kuin miltä nyt näyttää. Politiikasta on tullut niin omituista, että tervehenkisimmät haluavatkin ottaa etäisyyttä.
Mitään surkuhupaisaa ei kuitenkaan ole siinä, että maakuntavaalit ovat meille pienten pitäjien asukkaille kuntavaaleja tärkeämmät; melkein kaikki omaan elämään oleellisesti vaikuttavat asiat päättää jatkossa maakunta.
Juhlapuheissa kehuskellaan leveillä hartioilla, mutta mitä kauemmaksi asukkaasta päätöksenteko karkaa, sitä helpompi päättäjien on muuttaa ihmiset numeroiksi ja tehdä vaikeita päätöksiä toisten elämän kurjistamisesta ilman henkilökohtaista vastuuta päätöstensä seurauksista.
Palvelujen sähköistämisellä kehutaan niiden tulevan ihan lähelle, kotiin asti. Tosiasiassa vain tietokone tulee välttämättömäksi elämisen työkaluksi. Palvelut sen sijaan karkaavat nykyistä paljon kauemmaksi. Jokainen etäyhteydellä ihmissuhteita hoitanut tietää, että bittiavaruuteen karkaa oikeasta elämästä paljon muutakin kuin kosketus.
Siitä huolimatta tai oikeastaan juuri sen takia maakuntavaaleja ei saisi ohittaa olankohautuksella. Vaalien päivämäärä saattaa vielä muuttua, mutta meille kaikille on äärettömän tärkeää, että maakunnan päättäjien joukkoon nousee sellaisia ihmisiä, jotka ovat oman ammattinsa osaajia ja aidosti oman kotiseutunsa hyvinvoinnista huolehtivia – ei sellaisia, joita valta vetää puoleensa.
Pitäjien on maakunnan päättäviin elimiin vaikeaa saada omia ehdokkaitaan läpi. Mutta ei mahdotonta. Jos pitäjät yhdistävät voimansa, maaseudun ääni ei vaikene maakunnankaan tasolla.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski