Pääkirjoitukset Lammi

Mahlottomia haaveita

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lammin koulurakennusten historiallisen arvon selvitystyö on valmistunut, ja se jättää päättäjät hankalan valinnan eteen. Toisaalta vanhat rakennukset ovat hieno muistutus itsenäisen kunnan kulta-ajasta ja yhtenäisenä kokonaisuutena selvityksenkin mukaan arvokas ja harvinainen, säilyttämisen arvoinen alue. Toisaalta rakennukset ovat käyttökelvottomassa kunnossa, ja Lammilla kaivataan kipeästi ratkaisua muidenkin tiensä päähän tulleiden rakennusten aiheuttamille ongelmille. Minne tulee uusi koulukeskus ja mitä luokkia siellä opetetaan? Missä toimii tulevaisuudessa Lammin terveysasema?

Selvityksen tehnyt rakennustutkija totesi, että rakennukset säilyvät, jos niille on käyttöä ja niitä arvostava omistaja. Hänen mukaansa rakennuksen aktiivinen käyttö on kaavamerkintääkin parempi suojelija. Hän sanoi myös, että heidän tekemänsä tutkimus lähinnä kartoitti rakennusten historiaa ja antoi suosituksia. Päätös niiden kohtalosta kuuluu kaupungille.

En kadehdi päättäjien roolia tässä kysymyksessä. Rahaa ei ole yhtä paljon kuin on tarpeita. Innovatiivisuutta varmasti tarvitaan, vaikka satumaisen rikkaisiin sijoittajiin ei ehkä tässäkään tilanteessa kannata uskoa.

Omiin silmiin osui uutta kotia ja kaupunkikumppania etsivä Erä- ja luontokulttuurimuseo, joka näin pienen paikallislehden perspektiivistä olisi vallan mainio käyttökohde erämetsän keskelle sijoittuvan tiedekansallispuiston kupeessa sijaitsevalle arvorakennukselle. Ainakin Evolle saapuvat kansallispuiston eränkävijät ja luonnon ystävät olisivat erittäin potentiaalisia ehdokkaita myös Erä- ja luontokulttuurimuseon kävijöiksi, ja synergiaetuja olisi varmasti myös Lammin biologisen aseman tutkimustyöstä, miksei partion leirintäalueestakin.

Adolf Ehrnroothin kuuluisat sanat ”Kansa joka ei tunne historiaansa, ei voi rakentaa tulevaisuuttaan” tulivat nekin mieleeni, kun tätä kiinnostavaa kuviota pienessä mielessäni pohdiskelin. Ajatus siitä, että Lammin vanha kunnantalo museoituisi keskelle keskustaajamaa vailla käyttötarkoitusta, oli surullinen, mutta ajatus siitä, että se muuttuisikin museoksi, jossa vierailisi ennen kaikkea sellaisia ihmisiä, jotka arvostavat luontoa ja sen merkitystä koko Suomen tulevaisuudelle, toivat melkein toivon kyyneleet vanhan kyynikon silmiin.

No. Saahan sitä mahlottomiakin haaveilla. Mitä sinä Pasaapelille ja kunnantalolle tekisit?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski