Pääkirjoitukset Keski-Häme

Maskin kanssa kaupassa

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Nyt se on todistettu. Maski auttaa. Testasin tilanteen viikonloppuna ja kävin kaupassa maskin kanssa. En koskaan ole nähnyt mitään niin tehokasta turvavälin tekijää! Ihmiset suorastaan poukkoilivat sinne tänne, pakoon päästäkseen, kun näkivät maskin minun kasvoillani. Itseäni alkoi jo vähän naurattaakin, kunhan alkuhämmennyksestäni toivuin.

Eivät toki kaikki minua säikähtäneet, mutta yksikään ei tullut myöskään niin lähelle, että turvaväli olisi vaarantunut. Niin että hei vain taas kaikille turhan puhujille: kyllä se maski auttaa. Tavalla tai toisella, monesti molemmilla.

Tuli maskin kanssa kulkiessa mieleeni myös Oscar Wilden vanha viisaus: Ihmiset kertovat kaikkein vähiten omana itsenään, mutta kun annat heille naamion, saat kuulla totuuden. Olisipa ollut jakaa asiantuntijoillemme maskeja koronan puhjetessa! Nyt auktoriteettiuskoiset ihmiset riitelevät sosiaalisessa mediassa keskenään, eivätkä ainakaan maskeja halua käyttää. Kun ihan uutisissakin sanottiin, että ei niistä mitään hyötyä ole.

Voi kun vähän useampi muistaisi, että se ei muuta valhetta todeksi, että se sanotaan julkisesti, eikä tyhmyys muutu viisaudeksi, vaikka somessa ihan omalla nimellä esiinnyttäisiin. Nimimerkillä vielä vähemmän.

Mutta se on varmaa, että koronan kanssa pärjäämme sitä paremmin, mitä paremmin sellaiset ihmiset suojaavat itsensä, joilla korona on. Ja koska korona voi olla kenellä tahansa, myös oireettomana, sitä useampi pystyy sairastumisen välttämään, mitä useampi käyttää edes sitä paljon parjattua kansan maskia, pesee kätensä, yskii hihaansa ja säilyttää välimatkan muihin ihmisiin.

Jos vaikka virallinen totuus onkin tässä asiassa onnistunut tyrimään ihan kaiken, meillä on kuitenkin vielä toivoa. Maskista voi tulla maan tapa, kunhan kaikki oivaltavat sen parhaat puolet:

Introvertti voi maskin kanssa piilottaa itsensä ja ekstrovertti nostaa itsensä esiin. Myös maitokaupassa. Muotitietoinen osaa ostaa ja osaaja ommella oma maskinsa tyyliinsä sopivaksi. Tekijä saa palkkansa ja käsityöammatit uusia ansaintamahdollisuuksia. Rohkeimmat voivat viestiä maskitekstien avulla ja yrityksetkin pääsevät kertomaan ajan hengessä olemisestaan oman ilmeensä mukaisilla kangasmaskeilla. Kun kauppa käy, koronakin kalpenee.

Minäpä jo tilasin itselleni aivan huikean hienon mittatilausmaskin kotimaiselta valmistajalta. Laitan kyllä kuvan lehteen, kun sen saan. Laita sinäkin! Julkaisemme mieluusti kuvia lukijoidemme maskioivalluksista. Tehdään maskin käyttämisestä toisillemme sekä helppoa että hauskaa. Viisasta ja huomaavaistahan se jo onkin.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat