Pääkirjoitukset Keski-Häme

Metsän tyttö tahdon olla

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Suomalainen sielunmaisema on niin vahvasti piirretty metsän värisävyillä, ettemme enää ehkä itsekään osaa oivaltaa sitä, miten syvällä metsän maaperässä omat juuremme ovat.

Ei, me emme todellakaan laskeutuneet puista vasta silloin, kun kuninkaan joukot veivät kruunulle sen, mikä kruunulle ei kuulunut, mutta metsän siimeksestä olemme kuitenkin saaneet sekä voimaa, viisautta että varovaisuutta geeneihimme aimo annoksen. Olen aivan varma, että metsäisestä muinaisuudesta ponnistaa moni nykyisenkin menestyksemme siemen. Olemme aika erityislaatuista väkeä.

Historiamme on meiltä nykylöytöjen valossa vallankin varastettu, mutta onneksi metsiämme ei ole voitu meiltä ihan kokonaan viedä. Humiskoot hongat, kuiskikoot kuuset ja katajat, haviskoot haavan lehdet tätä samaa sävelmää: metsässä on menneisyytemme, mutta niissä on edelleen myös Suomen tulevaisuus.

Toki metsän merkitys on Suomen taloudellekin ollut aina varsin suuri, tehdäänhän rahakin puusta, mutta kaikissa avohakkuissa metsän arvostus ei valitettavasti aina ole ollut metsäluonnon ansaitsemalla tasolla. Joidenkin luontoaktivistien hinku kahlita itseään puihin tai toisten halu hakeutua hippileireille puita halaamaan eivät välttämättä nekään ole olleet metsälle tai tekijöilleen kunniaksi, saati sitten hyödyksi. Metsästä on tullut myös pilkkakirves; metsäläisyydestä halventava raipanisku suomalaisten selkiin.

Evon tiedekansallispuistossa on kuitenkin niin suuria mahdollisuuksia metsän uudelle arvonnousulle, että minäkin voisin paria puuta halata; yhtä silkasta innostuksesta, kotikoivua syvästä kiitollisuudesta.

Mielikki, metsän emäntä, ja Tapio, sen kuningas, ovat toki saaneet tarinansa kansalliseepokseemme, eikä se ole yksi eikä kaksi meistä, jotka vieläkin pelkän vaistonsa varassa löytävät tiensä metsän aarteiden kätköpaikoille, mutta vaiennettujen laulujen rinnalle on nyt nousemassa sellaista ikihonkien huminaa, että oksat pois!

Sadan vuoden yksinäisyys on kääntymässä Evon aarniometsistä kärsivällisesti kerätyistä tiedonmuruista niin laajaksi analyysiaineistoksi tieteentekijöille, että heidän vanavedessään metsäämme haluavat mennä kohta nekin, joiden tapana ei ole ollut nähdä metsää puilta.

Tiedekansallispuiston tulevaisuuden näkymistä kertoo tämän viikon lehdessä Pepe Forsberg sivulla 3, ja ensi viikolla on Lammin biologisen aseman tieteen tekijöiden vuoro.

Tämän syksyn aikana valtakunnan johtajat tekevät ratkaisunsa siitä, mikä kansallispuistohankkeista saa rahoituksen tällä hallituskaudella. Vaikka Hämeenlinna onkin puilla paljailla, ja vanhat sanonnat pelottelevat kuuseen kurkottajan kitukasvuiseen katajaan kapsahtamisesta, niin nyt se on kuitenkin tämä vitsa väännettävä, muuten ei taaskaan päästä puusta pitkään.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski