Pääkirjoitukset Keski-Häme

Mikä ihmeen budjettikuri?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kun saa samaan aikaan eteensä sekä tämän vuoden toteumat että ensi vuoden haaveet kaupungin budjeteista, menee hämmästyksen sormi kummastuksen suuhun.

Kun talous on kuulemma kuralla ja kukkaron pitäisi olla nyöreineen suorastaan sinetöityinä kaupungin kellareihin, ja jokaisen hankinnan pitäisi olla niin maan perusteellisesti perusteltua ennen sen tekemistä – niin mitä tekevätkään nämä kirstunvartijoiksi palkkaamamme, joiden pitäisi olla tuhlaamiselle ihan vihoviimeisinä munalukkoina?

No, budjettien perusteella, he piirtävät kulukukkaroihin miljoonia euroja sellaista rahaa, jota ei ole olemassakaan.

Mitä järkeä tässä on? Mitä hyödyttää komentaa virkamiehiä ja valtuutettuja pitämään tarkkaa kulubudjettia, jos heille samaan aikaan lupaa liikaa rahaa? Eihän lautakunnalla ole edes mahdollisuutta onnistua tarkan markan taloudessa, jos heille annetaan ylioptimistinen budjetti.

Vai onko joku joskus kuullut sellaisesta lautakunnasta, joka ei käytä kaikkea sitä rahaa, mitä heille on luvattu?

Eikä tässä vielä kaikki. Sen lisäksi, että tuloja on luvattu liikaa, menoja on puolestaan monin paikoin arvioitu ihan liian pieniksi. Ja, mikä pitäjille pahinta, kustannusarviotkin osataan tehdä niin ylimitoitetuksi, että kovasti kaivattu hanke on ihan pakko siirtää ensi vuoden budjettiin.

Jälkimmäinen olisi helppo selittää sillä, että äänestäjä pidetään tyytyväisenä, jos hänelle luvataan se, mitä hän pyytää, vaikka ei ajatellakaan lupausta toteuttaa. Mutta jos tässä systeemissä olisi jotain järkeä, tulos ei tällä hetkellä olisi menossa 22,5 miljoonalla pakkasen puolelle.

Kohta siellä ensi vuoden budjetissa on omaa hintalappuaan ihan mahlottomaksi kasvattamassa muitakin kuin pitäjille luvattuja parannuksia.

Helppohan se on täältä huudella, kun ei osaa muuta kuin kirjoittaa. Mutta jospa joku toinen osaisi nyt lukea? Mitä jos yli-, ali- ja absurdimitoitusten sijaan kokeiltaisiin ensi vuonna realismia? 11 miljoonan lisäys verotuloihin ei siltä kuulosta. Ei vaikka verokorttimuutoskin kompensoituisi kerralla koko summa.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Lue myös: Liikaa menoja, liian vähän tuloja

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski