Pääkirjoitukset Keski-Häme

Mitä sinä teet toisille?

Älä kysy, mitä sinun maasi voi tehdä sinun hyväksesi. Kysy, mitä sinä voit tehdä maasi hyväksi. John F. Kennedyn kuuluisa sitaatti tuli mieleeni, kun keskustelin yhden viisaan ystäväni kanssa elämän tarkoituksesta. Hän tosin muotoili asian siten, että seisoessamme kuoleman porteilla meiltä ei kysytä sitä, mitä muut ihmiset ovat tehneet meille vaan sitä, mitä me olemme tehneet muille.

Poliittiselle retoriikalle olen oppinut antamaan piut paut jo kauan sitten. Äänten toivossa luvataan kaikenlaista, eikä useimmilla ole minkäänlaista aikomustakaan pitää noita lupauksia, tai sitten heillä ei vain ole riittävästi älyä oivaltaa, miten vähän heillä todellisuudessa on mahdollisuuksia lupauksiensa lunastamiseen. Kumpiakaan ei kannata uskoa.

Enkä minä muuten usko siihenkään, että Neil Armstrong olisi muka omasta päästään hetken huumassa keksinyt sen hienon ajatuksen, jolla hän siivitti itsensä unohtumattomien viisauksien lausujien joukkoon, eikä pelkästään ensimmäiseksi kuussa kävelijäksi. Pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel ihmiskunnalle on juuri niin naseva lause, mihin vain oikein hyvä propagandatoimisto parhaimmillaan pystyy. Vai oletko muka kuullut Armstrongilta sitä ennen tai sen jälkeen mitään lähellekään yhtä lennokasta?

Kennedyltä on toki kuultu muitakin aikaa kestäneitä sitaatteja, ja on historian saatossa politiikassa sanottu muitakin lauseita, joiden sisältö, ei niinkään alkuperäinen tarkoitus, on ansaitusti nostanut ne unohtumattomien aforismien joukkoon. Niitä siteeraamalla nykypuheiden pitäjät pääsevät sitten näppärästi osoittamaan omaa sivistystään.

Mutta tuo helmiporttien äärelle sijoitettu kysymys pysäytti. Kukin pitäköön oman uskonsa siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, mutta tuohon kysymykseen saattaisi olla viisasta miettiä vastaus jo oman elämän aikana. Eikä sitä todellakaan kannata tilata mistään mainostoimistosta.

Maailman hauskin mies Ismo Leikola kiteytti elämän tarkoituksen näin: Älä ole mulkku.

Se pitää sisällään aika monta sellaista asiaa, joihin meistä jokainen joskus syyllistyy saadakseen itselleen etua, näyttääkseen vähän toista paremmalta tai keksiäkseen tekosyyn omalle epäonnistumiselleen, itsekkyydelleen, ahneudelleen, kateellisuudelleen tai ilkeydelleen. Ja ties mille. Hyvät asiathan meissä eivät tarvitse tekosyitä.

On tässä vielä paljon omassakin kompassissa säätämistä. Toivottavasti en ihan kohta kuole.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski