Pääkirjoitukset Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Mummo lumessa

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Eteenpäin kannattaa mennä, vaikka matkanteko kävisi välillä vaikeaksikin. Suomalainen mummo on sananlaskuissa peloton ja periksiantamaton ja välillä varsin villi ja arvaamaton, niin kuin silloin kun pyyhki vaihtelun vuoksi pöytää kissalla tai toivotti hyvää yötä, kun silmä puhkesi. Oli vielä tyytyväinen, että siihen silmään puukko osui eikä sakset.

Tämän katajaisen kansan mummot ja vaarit eivät vaivojansa niin valittele, mutta minulle tuli suru puseroon, kun sain sananlaskujen sijaan kuulla ihan oikeasta mummosta lumessa. Periksi hänkään ei halunnut antaa, vaikka joutui konttaamaan lasten lapion kanssa lumivalleja pois kotinsa tienhaarasta, kun voimat eivät enää isompaan lapioon riittäneet, lumikolasta nyt puhumattakaan.

Itku ei auta markkinoilla, mutta se ei ollut kaukana, kun kyselin kaupungilta keinoja ikäihmisten talviahdingon helpottamiseksi. Kun hätä on suuri, pitäisi avunkin olla lähellä, mutta tässä kohdassa pantiin suut tiukasti sekä suppuun että säkkiä myöten. Raha ratkaisee.

Laki on kuitenkin niin kuin se luetaan. Kukaan ei tee laittomasti, kun mummon mökin tiepieleen jyrisee lumivalli aura-autosta. Mutta tapahtuuko siinä oikeus? Se on köyhyylem merkki kur raha loppuu, sano Hollolan ukko jo muinoin, mutta eikö eläkeläisen kukkarosta ole jo moneen kertaan otettu esteettömyys ja katujen kunnossapito?

Omassa kodissaan haluaa varmasti suurin osa meistä elää niin pitkään kuin se vain on mahdollista. Oma tupa, oma lupa – ja riippumattomuuden tuoman itsekunnioituksen rippeet edes jäljellä. Sen verran tämä maa on meille velkaa, että aura-auton tienpieleen tuoma lumivalli ei voi olla se rajapyykki, jonka jälkeen omassa kodissa ei saa enää asua.

Nämä vanhat mummot on aikoinaan kasvatettu erilaiseen oikeuskäsitykseen. He ovat oppineet sekä huolehtimaan omistaan että auttamaan vähän heikompaakin. Heille on opetettu, että ei niin rikasta, ettei apua tarvitse, eikä niin köyhää, ettei voi auttaa. He ovat antaneet vähästään. Minulle soittanut oli iäkäs itsekin, suri kovasti, kun ei sydänvikansa vuoksi itse pystynyt avun tarvitsijan lumitöitä tekemään.

Paha ei tosiaan anna paljostakaan. Kun raha ratkaisee, sääli on sairautta. Minullekin on pari päättäjää kehdannut kertoa, että maalla asuminen on oma valinta. Muuttaa voi kuulemma pois, jos ei meno miellytä. Suuret sanat saisivat kyllä joskus ne suutkin halkaista. Monesti on tullut päättäjiksi päässeitä kuunnellessa mieleen se Tampereen likka, joka sanoi ”Takuulla” – ja taas valehteli.

Ei silti pidä mennä syyhyttä saunaan. En pidä erityisen pahana sitä, että omakotitalon asukkaan pitää itse huolehtia omasta pihatiestään, mutta vain niin kauan kuin hän kynnelle kykenee. Se ottaa lajin verran pattiin, että yhteiskunta kehtaa teeskennellä tekevänsä oikein, kun kohtelee hyvinvointimme meille rakentaneita ikäihmisiä rumasti.

Kolmossivun uutisessamme on muutama keino ikäihmisten lumivallidilemman ratkaisuksi. Jos sinulle tulee mieleen jotain muuta ja mieluimmin aidosti avuliasta, otathan toimitukseen yhteyttä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski