Pääkirjoitukset Keski-Häme

Munakkaita, idiootteja ja sananvapautta

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tämän päivän maailmassa kaikki ovat toistensa mielestä idiootteja, ainakin jos seuraa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kuka idiootti sanoi noin? Kuka idiootti teki niin? Kuka idiootti voi edes ajatella noin? Kuka idiootti voi tuota kysyä? En tiedä, mutta idiootti se oli.

Tulee mieleen ikivanha sitaatti: ”I am free of all prejudices. I hate everyone equally.” Ei minulla ole ennakkoluuloja, vihaan kaikkia tasapuolisesti. Tämän tokaisi amerikkalainen koomikko W. C. Fields jo ennen minun syntymääni, eikä ilmeisesti muuttanut mieltään ennen omaa kuolemaansa, koska jälkikirjat kertovat hänen viimeisten sanojensakin olleen maailmaa ja ihmisiä manaavia. (God damn the whole friggin’ world and everyone in it but you, Carlotta.)

W. C. Fields näki ihmiset idiootteina jo paljon ennen kuin siitä tuli trendikästä. Hän ei siis ehkä olisi yllättynyt, jos olisi saanut ennen kuolemaansa kuulla, että tiedonsaannin vapautuminen ja jokaiselle tarjottu vapaa mahdollisuus sekä ilmaista itseään avoimesti että kuulla toisten mielipiteet reaaliajassa ei tekisikään idiootteja yhtään viisaammiksi, vaan saisi aikaan suvaitsevaisuuden vähentymisen, katsantokantojen maailmanlaajuisen kaventumisen ja ihmisten jatkuvan, loputtoman riitelyn.

Hänen aikanaanhan ihmisillä oli vielä tapana siteerata Voltairea ja sanoa, että ”En hyväksy sitä, mitä sanot, mutta puolustan kuolemaani asti oikeuttasi sanoa sen.” No. Sittemminhän on osoitettu, että Voltaire sanoi vain, että ”Kauhea meteli yhdestä munakkaasta”, ja historioitsija Evelyn Beatrice Hall vasta suurmiehen kuoleman jälkeen kirjoitti kirjassaan hänen tarkoittaneen omeletillaan tuota ylevää sananvapauden ylistystä.

Voltaire ei siis kuollut taistellen sananvapauden puolesta. Sen sijaan kerrotaan, että kun ateistina pidetyltä Voltairelta kuolinvuoteella vaadittiin paholaisen olemassaolon kiistämistä, hänen viimeisiksi sanoikseen olisi jäänyt lause: ”Nyt ei ole oikea aika hankkia uusia vihollisia.”

Nykytiedon valossa kumpikaan herroista ei ehkä ole sanonut mitään tässä kerrotusta. Mutta kun päivittäin katselee, miten ihmiset heittelevät verbaaleja mätiä kananmunia toistensa kasvoille koko ajan, alkaa viitata kintaalla monelle sellaiselle asialle, millä joskus oli itselle iso merkitys.

Onneksi Voltairen ateismi ei minuun vielä ole tarttunut, vaan voin hakea lohdutusta Sananlaskuista (13:20) ”Hae viisaiden seuraa niin viisastut, pahoin käy jos lyöttäydyt typerien joukkoon.” Juuri nyt oma valintani on munakkaan nauttiminen ihan yksin, täydellisen hiljaisuuden vallitessa.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat