Pääkirjoitukset Keski-Häme

O tempora o mores

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kun paikallislehdessä osuvat samaan viikkoon itsenäisyyspäivä, koronapandemian uhkaava leviäminen ja viidenkymmenen koululaisen toimittaman koululaisnumeron rakentaminen, on välillä pakko istahtaa alas ja huokaista.

Huolta ja murhetta on niin paljon omassakin mielessä; huoli perheen pysymisestä terveenä, huoli siitä, kiihtyykö pandemia taas niin pitkälle, että joulunviettoon ei pääsekään muuta perhettä, huoli siitä, miten ystävien yritykset selviävät koronan kurimuksesta, huoli kaikkien jaksamisesta. Voi miten arvokkaita näissä synkissä sävyissä ovatkaan ne viestit ja puhelinsoitot, joiden toisessa päässä on valoa ja lämpöä, kiitos niistä!

— Jotenkin sitä on vain taaplattava, sanoi yksi, jonka hartioilla on enemmän kuin kenenkään pitäisi jaksaa kantaa.

— Mikä se sitten on vaihtoehto, jos en muka jaksa? kysyi toinen, eikä aikonut antaa periksi.

Molemmat luottivat siihen, että kannettavaa tulee vain sen verran, mihin omat kyvyt riittävät. Ja jos eivät riitä, venytään. Tuli taas mieleen se karjalaisiäiti, joka toiselle evakkoretkelle lähdettäessä komensi itkeviä tyttäriä, joilta oli jäänyt rintamalle jo isä, veli ja omakin puoliso, että älkää itkekö, säästetään kyyneleet pahan päivän varalle.

Monesti olen saanut itselleni uutta voimaa miettiessäni, että milloinkahan tuolla muorilla olikaan se paha päivä.

Uutta voimaa tähän päivään olen saanut myös työskentelystä nuorten koululaistoimittajien kanssa. Vaikka tässä numerossa on monta painavaa ja ahdistavaa koronauutista, lehti on kuitenkin täynnä lupausta paremmasta huomisesta! Nuorten katse huomiseen on luottava, avoin ja valoisa. Lue kaikki heidän juttunsa ja huomaa, miten hyvin he selviävät, miten hienosti osaavat nähdä sen, mikä on hyvää – ja myös ehdottaa korjausta siihen, missä vielä olisi parantamisen varaa.

Monesti moititaan nykyaikaa ja sanotaan, että ne, jotka taistelivat meille itsenäisen isänmaan, kääntyisivät haudassaan katsellessaan mitä me sille teemme. Juuri nyt tämän poikkeuksellisen vuoden poikkeuksellisen itsenäisyyspäivän alla minä olen melkoisen varma, että heidänkin sydämensä täyttyisi ilolla ja ylpeydellä, niillä samoilla tunteilla, mitä itsekin koen katsellessani näitä nuoria, jotka huomisen Suomen rakentavat.

Kyllä me selviämme. Kyllä Suomi selviää.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski