Pääkirjoitukset Keski-Häme

Oho – päästiin perustarpeiden äärelle

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Karanteeninomaisissa oloissa eläminen ilman normaaleja arjen kanssakäymisiä palauttaa meidät perusasioiden äärelle. Koronaviruksen edetessä olemme aika orjallisesti noudattaneet Maslow’n tarvehierarkian pyramidia, vaikka alunperin arvoja ei asetettukaan arvojärjestykseen.

Ensimmäiseksi ryntäsimme kauppaan hamstraamaan hengissäsäilymisen kannalta tärkeimmät tuotteet. Siis sen kuivamuonan. Vessapaperi kuuluu jo seuraavaan, turvallisuuden tarpeeseen, samoin kuin käsidesi ja hengityssuojat. Lauman mukana kulkeminen tuo turvallisuuden tunnetta. Ja se onkin ongelma nyt, kun etäisyyttä tulisi pitää vähintään sen ostoskärryn verran, mieluummin kahden.

Yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarve näkyi erityisesti epidemian alkuvaiheessa siinä, että lääkärit kiirehtivät monien muiden mukana Leville laskettelemaan ja lähikapakkaan karaokea laulamaan, ennen kuin se oli liian myöhäistä.

Arvostuksen – sekä sisäisen että ulkoa tulevan – saamisen tarve saattaa tehdä meistä maailmanlaajuisen poikkeuksen siinä, miten hyvin saamme koronan kuriin. Joskus muinoin ulkopuolinen tarkkailija totesi, että Suomessa ei tarvittaisi lainkaan poliiseja, kun jokaisen sisällä asuu yksi. Me rakastamme sääntöjämme, vaikka purnaamme koko ajan niitä vastaan. Juuri luin uutisen suomalaisnaisesta, joka suunnittelee paluuta kotimaahan Ruotsista, koska täällä annetaan hädän hetkellä selkeämmin määräyksiä siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Vaikka ihminen lähtisi Suomesta, sääntö-Suomi ei lähde hänestä. Hei hei korona! Me kyllä vahdimme toinen toisemme terveiksi!

Valitettavan suuri riski tämän haavekuvan toteutumiseen piilee siinä, että ne jotka tällä kertaa ovat sääntöjä määräämässä, ovat osoittautuneet joko armottoman tyhmiksi tai sitten aikamoisiksi valehtelijoiksi, joiden antamista ohjeista on ollut meille enemmän haittaa kuin hyötyä. Oho, ei olisikaan kannattanut matkustaa, oho, epidemia puhkesi täälläkin, oho, huoleen olikin syytä, oho, Italian toimet eivät olleetkaan ylimitoitettuja, oho, se ei ollutkaan sama kuin influenssa, oho, se tarttuukin myös ennen oireitten puhkeamista, oho, se tarttuu sittenkin myös oireiden päättymisen jälkeen, oho, se tarttuukin myös hengitysilmasta ja pinnoilta ja lapsistakin, ja oho, niistä hengityssuojista olisi sittenkin ollut hyötyä, jos, oho, niitä olisi ollut tarpeeksi tarjolla.

Itsensä toteuttamisen tarve täyttyy parhaillaan sosiaalisessa mediassa, kun meillä kaikilla on liikaa aikaa istua koneen äärellä etsimässä tietoa koronaviruksesta. Minäkin tulin tykänneeksi yhden kaverin viestistä, jossa luki ”Te olette kaikki tyhmiä”. Oho, se olikin vitsi, ja jouduin postaamaan omalle seinälleni jotain vielä paljon tyhmempää.

Mutta oho, yksi hyvä uutinen meinasi unohtua! Lammin lukio saa jatkaa. Uutinen tosin varmistui niin lähellä aprillipäivää, että nykyisen virkamiesviestinnän valossa sen pysyminen totena koronan jälkeenkin hirvittää. Toivossa on silti hyvä elää, sanoi se kuuluisa, oho – se olikin lapamato.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat