Pääkirjoitukset Keski-Häme

Oletko valmis?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Joku aalto huuhtelee jo Suomi-neidon varpaita. Onko se jo toinen vaiko vain ensimmäisen jälkimaininkeja? Kukaan ei tiedä varmuudella. Kukaan ei tiedä varmuudella sitäkään, kuka on uhka ja missä on mahdollisuus. Ja niin kauan kuin on toivoa, ihminen toivoo – ja valitsee sellaisen vaihtoehdon, missä itsellä on kaikkein mukavinta olla.

Vaikka tautitapaukset ovat jälleen monin paikoin lähteneet nousuun, tuhannet ihmiset osoittavat samoilla paikoilla yhdessä mieltään vastustaessaan rajoituksia ja maskipakkoja. Huominen on vasta huomenna.

Viranomaiset yrittävät muistuttaa kansalaisia siitä, että vaara ei ole ohi. Tautia ei ole vielä voitettu. Toisaalta, kun tautia ei vieläkään tunneta, mitään ei edelleenkään voida sanoa varmaksi. Toisen arvaus saattaa olla toista lähempänä tai molemmat aivan metsässä, mutta koko ajan uutta informaatiota antava virus jättää edelleen hyvin monta kysymystä vaille vastausta. Ja niin kauan kuin on vastaamattomia kysymyksiä, on myös pelkoja. Eivätkä ainakaan kaikki tiedä, mitkä niistä ovat turhia.

Kaikkia ei kiinnosta sekään, miten omat valinnat vaikuttavat muiden elämään. Ja aika moni ei ainakaan somekeskustelujen perusteella ole halukas uhraamaan yhtään mitään omastaan jonkun toisen puolesta. Aina ei ole kyse edes terveydestä, vaan vastakkain iskevät myös ihmisten arvomaailmat. Ei siinäkään välttämättä ole mitään väärää tai yhtään sen enempää oikeaakaan. Maapallo pyörii radallaan. Töitä on tehtävä, leipää on syötävä, ihmisen pitää saada koskettaa toista.

En kadehdi terveydenhuollon toimijoita näinä aikoina. En myöskään poliittisia päättäjiä. Tuntemattoman edessä on melkein mahdotonta tehdä aina oikeita päätöksiä, varsinkin kun toisen oikea on toiselle kiukun tai tuskan aihe. Kaikki eivät suostu ottamaan rokotetta, vaikka sellainen kehitettäisiinkin. Kaikki eivät suostu lataamaan seurantaohjelmaa kännykkäänsä, vaikka ministerit kuinka maanittelisivat. Kaikki eivät suostu maskiakaan käyttämään, vaikka sen hyödyllisyys onkin ihan alusta asti ollut selvää kaikkialla muualla paitsi meillä.

Onneksi meillekin sentään on se jo valjennut, että käsien pesu, turvavälit, oikein yskiminen – ja myös maski siellä, missä huomisesta huolettomia on liian paljon – suojelee tehokkaasti. Uusi korona-aalto kuitenkin tullee, ja tällä kertaa siihen on yhteiskunnallakin ollut enemmän aikaa varautua. Oletko sinä valmis?

Omassa elämässäsi voit lopulta luottaa vain siihen, mitä itse valitset. Kun aalto tulee, olkoon se sitten ensimmäinen, toinen tai vaikka vihoviimeinen; niin kauan kuin emme tiedä, mistä se tulee ja minne se menee, on vain opeteltava uimaan – tai pysyttävä rannalla.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat