Pääkirjoitukset Keski-Häme

Omalla vastuulla

Merja Hirvisaari

Muinoin yksi luotettavuuden mittareista oli se, uskaltaisitko ostaa joltakin käytetyn auton. Nyt, kun käytetyn auton ostaminen on melkein jo kriminalisoitu, ja ihmisten on pakko ostaa niitä tekniikan huippusaavutuksia, joiden päästöarvot tehtaat ovat kertoneet yhtä luotettavasti kuin poliitikot omansa, täytyy näitäkin mittareita uudistaa.

Luotettavuus on ollut Suomessa melkein ihmisyyden perusoletus, mutta maailman muuttuessa tyhmimmätkin jo melkein tajuavat, että niin ei enää ole. Tosin vieläkin poliisi joutuu vähän väliä muistuttamaan, että ainakaan pelkästään netissä tavatuille salarakkaille ei kannata lähettää rahaa ainakaan siinä toivossa, että saisi paluupostissa paljon enemmän takaisin. Yksinäisen sydämen kohdalla lopputulos on surullinen. Yhteisistä asioista päättävän kohdalla katastrofi.

Auervaaroja, öljysheikkejä ja muita helppoheikkejä on ollut puhumassa ihmeisiin uskovia palturilla pyörryksiin aikojen alusta asti, joten tämäkin on vastuukysymys, jota ei voi – tai ei ainakaan kannattaisi – ulkoistaa.

Uskoako vaiko eikö uskoa on ikuinen pulma, johon ainoa viisas vastaus elämän tragikomedioissa on ollut se sama, mikä Savossakin on oivallettu aikoja sitten: vastuu on kuulijalla.

Jotenkin väkisin tulee tästä mieleen, että maan johtavien korona-asiantuntijoiden on pakko olla syntyjuuriltaan savolaisia. Juuri äskenkin kehtasivat kertoa, että meidän on vain pakko hyväksyä se, että heidän ohjeittensa mukaan toimimalla aina joku tautirypäs jonnekin syntyy. Ehkä sittenkin kannattaa vain tehdä niin kuin suurin osa suomalaisista on tähänkin asti tehnyt: kertoo oman mielipiteensä toisten tyhmyydestä sosiaalisessa mediassa eikä itse kuuntele ketään.

Silti välillä kovasti kummastuttaa, miten ilmiselvä valhe uppoaa ihmisiin niin helposti? Miten ilkeät ja ahneet niin usein onnistuvat antamaan itsestään hyväntekijän harhakuvan? Onko aito kauneus niin harvinaista, että pelkkä pintakiilto riittää sen korvikkeeksi? Onko totuus niin julma, että valhe on helpompi niellä? Niin tai näin, vastuun kantaa liian usein se, joka uskoo – ei se, joka valehtelee.

Pessimisti ei pety, mutta onko ainoa tapa välttyä luottamuksensa menettämiseltä se, että ei koskaan luota?

Ei ole. Maailman paras luottamuksen mittari on nimittäin oma rehellisyys. Jos itse ääneen joudut todistelemaan sekä itsellesi että toisille olevasi tässä(kin) asiassa erittäin hyvä ellet peräti täydellinen, sinulta ei kannata ostaa käytettyä autoa. Jos taas naapurisi ilman sinun maksamaasi provisiota kertoo toisille, että sinä olet aina pitänyt hänelle antamasi lupaukset, voi ovesi taakse ilmestyä jono. Eikä heidänkään joukossaan enää seiso Auervaaroja.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat