Pääkirjoitukset Keski-Häme

Onko äänikynnys demokratiaa?

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Teoriassa ehdokas ei tule automaattisesti valituksi eduskuntaan siltikään, vaikka saisi vaalipiirin parhaan äänimäärän. Tämä johtuu suhteellisen vaalitavan ns. äänikynnyksestä. Äänikynnys on äänimäärä, jonka puolueen tai valitsijayhdistyksen on saatava, jotta se saisi vähintään yhden ehdokkaansa läpi vaalissa. Suomessa käytetyssä suhteellisen vaalitavan versiossa puolueen ehdokkaat laitetaan äänimäärän mukaiseen järjestykseen ja he saavat vertausluvun, joka on puolueen äänimäärä jaettuna heidän sisäisellä järjestysluvullaan. Paikat jaetaan kaikkien ehdokkaiden vertauslukujärjestyksessä.

Äänikynnys aiheuttaa sen, että eduskunnan kokoonpano ei täysin vastaa sitä, mitä kansa on vaaleissa äänestänyt. Piilevä äänikynnys kertoo, kuinka suuren osuuden vaalipiirissä annetuista äänistä puolueen tulisi saada, jotta se saisi läpi vähintään yhden kansanedustajan.

Hämeen vaalipiirissä annetaan äänestysprosentista riippuen jonkin verran yli 200 000 ääntä ja pienin vertausluku, millä viime eduskuntavaaleissa pääsi läpi, oli noin 12000. Korkeimmat läpi menneiden ehdokkaiden äänimäärät olivat yli 7500 ääntä ja pienin äänimäärä, millä pääsi läpi, oli alle 4000. Hämeessä pienpuolueen, valitsijayhdistyksen tai vaaliliiton pitää siis saada äänikynnyksen ylittävät noin 12000 ääntä saadakseen yhden ehdokkaan läpi. Tämä on yhden tai muutaman ehdokkaan liikkeille lähes läpipääsemätön seinä, vaikka joku liikkeen ehdokkaista saisi e-
nemmän ääniä kuin paras isommasta puolueesta läpi menevä.

Suhteellisesta vaalitavastamme voi perustellusti sanoa, että demokratia ei täysin toteudu. Isommat puolueet saavat suhteellisella vaalitavalla merkittävän suojan pieniä vastaan. Mutta toteutuisiko demokratia ehdottomasti silloin, jos ehdokkaiden läpimeno tapahtuisi yksinomaan ehdokkaan äänimäärän perusteella? Siitä voisi syntyä toisenlaisia ongelmia mm. sen vuoksi, että ylivoimaisen mainosbudjetin omaava ehdokas saisi liian ison edun muihin verrattuna, tai että vaalien lopputulos olisi niin monen puolueen sekamelska, että enemmistöhallitusta olisi mahdotonta muodostaa.

Käykää nyt joka tapauksessa äänestämässä sunnuntaina ja osoittakaa kannatustanne ehdokkaallenne, jos ette ole sitä vielä tehneet!

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski