Pääkirjoitukset Keski-Häme

Onnellisuuspillereitä

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Joko olet valinnut yhdeksästä pilleristä ne kaksi, jotka omasta mielestäsi tekisivät elämästäsi oikein hyvän tai ainakin nykyistä paremman?

Oikotie onneen näyttää aika monen mielestä houkuttelevalta, koska sosiaalisen median meemiä jaetaan ja kommentoidaan innokkaasti.

Itse asiassa kykyä unelmoida pidetään onnellisuuden edellytyksenä. Jopa kokonaisista yhteiskunnista on sanottu, että ne säilyttävät elinvoimansa vain niin pitkään, kuin niissä kyetään kuvittelemaan hyvä tulevaisuus. Jos unelmat paremmasta tulevaisuudesta katoavat, koko kulttuuri on vaarassa.

Siinä mielessä leikkimielinen testi paremman tulevaisuuden tuovista pillereistä on varsin mielenkiintoinen. Mikä vastaajia kiinnostaa, mitä onnen sirpaleita meiltä omasta elämästämme juuri nyt puuttuu? Tarjolla on taloudellisen tilanteen parantamiseen kaksi vaihtoehtoa, neljä fyysisiin ominaisuuksiin liittyvää ja kolme henkisiä kykyjä kasvattavaa pilleriä.

Listalla keräävät paljon pisteitä vakituinen työpaikka ja paljon rahan saaminen. Eikä ihme, sillä sehän on jo tutkitusti todistettu, että raha sittenkin lisää onnellisuuden tunnetta; mutta sekin vain niin kauan kuin se poistaa puutetta. Onnen määrä ei enää sen jälkeen lisäänny, kun todellinen tarve on tyydytetty.

Voi kun tämän oivaltaisi kauneudesta onneaan etsivä, ennen kuin botox tai kirurgi on vienyt kasvoilta viimeisenkin aidon hymyn.

Ulkonäkö on kuitenkin tärkeä asia, onhan se käyntikortti, jolla ensivaikutelma luodaan, ja hyväksytyksi tulemisen tarve ohjaa meitä elämässä niin syvällisillä persoonallisuuden tasoilla, ettemme itsekään sitä aina tiedosta. Mikäpä minä olen sanomaan kenellekään toiselle, mistä kannattaa haaveilla ja mistä ei? Onhan omissakin valinnoissani ollut monen muun silmissä paljon toivomisen varaa. Onneksi silti uskalsin! Onneksi omat haaveensa saa jokainen vielä ihan itse valita.

Jos ihmepillereiden joukossa olisi itsetuntoa vahvistavia aineita, saattaisi myös iso osa yhteiskunnallisista haaveista siirtyä hölynpölystä aidoiksi mahdollisuuksiksi. Tosin itse uskon – vai lieneekö sekin vain haave – että vapaus haaveilla ihan hupsujakin tekee maailmasta lopulta paljon onnellisemman kuin se, että ajatuksille ja mielipiteille asetetaan sakkorajoja.

Sitä paitsi voihan sen niinkin ajatella, että ei meillä mitään itsetunto-ongelmia ole. Eikös se kerro enemmän egon paisumisesta, kun vastaantulevan norsunkin kohdalla mietimme, että mitähän se tuokin minusta ajattelee? Kun ei esitä itselleen mitään, ei tarvitse teatterilleen yleisöltäkään taputuksia.

Vaan entäpä jos meillä olisikin kaikki se, mistä haaveilemme, tai edes kaikki se, mitä todellisuudessa tarvitsemme – mistä me sitten unelmoisimme?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat