Pääkirjoitukset Keski-Häme

Onnen maksimointia

Merja Hirvisaari

Nöösityttönä hämmästelin kerran pienen kyläkirkon kesäoppaalle, että kaunis on kirkko ja kylä, mutta mitä ihmettä idyllinen kesäkunta voi tarjota talviasukkaalleen. Vasta nykyisin, kun kaupunkien pölyt jo aikoja sitten ovat pyyhkiytyneet omien unelmieni päältä, ymmärrän sen loisteen, mikä hänen silmiinsä silloin syttyi.

Hänen äänensä oli aidon innostunut, kun hän sanoi talven olevan kaikkein parasta aikaa, kun kiireisen turistikesän jälkeen saa paneutua siihen, mistä itse oikein paljon pitää, eikä oikein ole kiire minnekään.

Monelle meistä kesä on kiireisintä aikaa. Jos ei kyse ole oman ammatin aiheuttamasta työtaakasta, veronsa ovat yleensä viemässä myös ne yhdessä tuotetut ohjelmat ja hyödykkeet, joilla on tavattu tuoda sekä ropoja yhdistysten kirstujen pohjille että sosiaalisen kanssakäymisen elämyksiä niin itselle kuin toisillekin. Monen motivaattorina on kymmenien vuosien traditio, jopa sukupolvet ylittävä tapa toimia, veren perintö ja velvollisuus.

On mielenkiintoista nähdä, mitä näille kesäisille traditioille tekee tämä koronan tuoma pakkopysähdys. Huomaammeko, että vaihtelu voi myös virkistää, kaipaammeko kipeinä kissoina tottumuksen tuomaa turvaa, pääsemmekö lähemmäksi jotain sellaista, mikä on aiemmin kiireiden keskellä jäänyt liian vähälle huomiolle, vai tajuammeko sittenkin, että olemme aidosti tehneet tähänkin asti juuri sitä, mistä oma sisin iloitsee?

Loma antaa hyvän syyn pysähtyä kysymään itseltään tärkeitä kysymyksiä: Mitä minulle kuuluu? Mitä minä oikeasti omalta elämältäni haluan, ja saanko sitä nyt?

Jos kykenee olemaan itselleen rehellinen, saattaa näistä lomamietteistä syntyä omaan elämään jotakin uutta. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin vakuuttaa, että yleensä se on innostavaa. En näe kovin montaa syytä elää sellaista elämää, joka ei tuota tyytyväisyyden ja onnen tunteita. Oma rohkeus ei aina riitä muutokseen, mutta varsin usein on totta se, että ei ole pakko, jos ei tahdo. Totta on sekin, että onni on aika pienissä hippusissa; joskus täytyy oikein tarkasti katsoa, että sen huomaa.

Somekaverin seinältä näin vanhan viisauden: jos haluat olla onnellinen yhden päivän, juo viiniä, jos haluat olla onnellinen vuoden, mene naimisiin, jos haluat olla onnellinen koko loppuelämän, perusta puutarha. Oivalsin oitis, miten tuosta konseptista saa rakennettua maksimaalisen onnen lomapäivälleen: nauttii puolison kanssa viiniä omassa puutarhassa.

Ei ehkä joka päivä, koska maksa voi silloin tehdä sen loppuelämän liian lyhyeksi, mutta erityisesti nyt, poikkeuksellisen kesän ja loman keskellä, voi muistaa joskus senkin ihanan elämänviisauden, että vaikka liika yleensä onkin liikaa, niin onnea nautiskellessa kohtuus on liian vähän.

Nautinnollista lomaa!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat