Pääkirjoitukset Keski-Häme

Pelko

Merja Hirvisaari

Viime viikonloppuna poliisi raportoi eri puolilla Hämettä keskenään kilpaa ajaneista nuorista hurjapäistä, joiden nopeudet hipoivat sataaviittäkymppiä kahdeksankympin alueella. Lammillakin Vääksyntiellä kaksi nuorta sai luovuttaa ajokorttinsa poliisin huostaan.

Pojat ovat poikia. Jokainen mokaa, ja miehiä kasvaa räkänokistakin – jos pysyvät hengissä. Ensimmäistä vuottaan ajavien liikennevahinkomäärä on nimittäin kolminkertainen verrattuna kolme vuotta ajaneisiin, ja nuorten miesten riski kuolla rattiin on moninkertainen nuoriin naisiin verrattuna. Onko se riski pakko ottaa?

Joskus kaipaan sitä maailmaa, missä koko kylä kasvatti lapsiaan. Oli siinä huonotkin puolensa, mutta yhtään parempi ei ole se riekkuva someseinä, joka tänään yrittää esittää kylää ja muodostaa yhteisten sääntöjen noudattamisen sosiaalista painetta. Ylinopeutta ajavat siellä surutta niin lapset kuin aikuisetkin, ja poliisille näytetään keskisormea.

Samalla, kun lasten oikeuksia kasvaa omaan minuuteensa turvallisesti ja hyväksytysti on aivan oikeutetusti laajennettu, ei aikuisille ole mielestäni osattu antaa riittävästi uusia eväitä kantaa omaa vastuutaan aikuisuudesta – ja lapsesta.

On sanottu, että mieheksi kasvamisen tärkein ainesosa on pelko, ja turvallisin tapa sen kohtaamiseen on pelon peittäminen.

– Ei rohkeus ole sitä, että ei pelkää, sanoi kaikkien sankareiden sankari John Wayne. – Se on sitä, että pelkää kuollakseen ja nousee silti hevosen selkään.

– Tai painaa lisää kaasua.

Silloin, kun omat poikani vielä olivat teinejä, revin hiukset päästäni siinä testosteronihuuruisessa kömpelyyden kakofoniassa, jossa tahtotila oli pääsääntöisesti ihan hyvä, ajatus jopa nokkela ja huumorintaju ihan tallella, kunnes taas tapahtui jotain sellaista ihan päätöntä, jonka seurauksena jos vaikka mikä oli kadonnut, hajonnut, räjähtänyt ja ihan että oho. Ei siinä auttanut rakkaus eivätkä auttaneet rajat, ennen kuin se järki sieltä pikkuhiljaa kasvoi niihin mittoihin, että itselle vaaditun vastuun pystyi myös kantamaan.

Tämän ymmärtävät nekin vanhemmat, jotka nyt joutuvat kohtaamaan omien poikiensa kasvukivut ja tunnistavat tuskan. Mutta jos ja kun ymmärrämme, oppisimmeko sittenkin itsekin tekemään toisin? Esimerkiksi olemaan läsnä silloin, kun autolla ajetaan lujaa. Ja sanomaan ei silloin, kun se ei ole kivaa, mutta on oikein?

Omat oppirahansa joutuu jokainen lopulta jossain muodossa itse maksamaan. Luulenpa, että niitä kertyy sitä vähemmän tämän elämän aikana, mitä aikaisemmin ne joutuu itse myös tienaamaan.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja. 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat