Pääkirjoitukset Hauho Lammi Tuulos

Pitäjissä tikku silmässä

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Pitäjissä asuu päättäjien onneksi kivoja ihmisiä, jotka mieluummin käärivät hihat ja selviytyvät, kuin iskevät nyrkkiä pöytään.

Se, että asioista ei tehdä numeroa, pitää sisällään kantapään kautta opittua, sukupolvien katkeamattoman ketjun tuomaa viisautta siitä, mitkä riidat kannattaa ottaa omiksi. Suurinta osaa ei kannatakaan. Sanoohan se iso kirjakin vanhojen kaivelusta tulevan tikkuja silmiin.

Valitettavasti kaikki kaunis kuitenkin katoaa, kun aletaan puhua rahasta ja vallasta. Väärinkäytöksistä vaikeneminen auttaa lopulta vain sitä, joka käyttäytyy väärin. Jos kukaan ei puutu, mikään ei muutu.

Komeasti ja moneen kertaan lapsiystävällisyydestään palkitun Hämeenlinnan antama kulttuurilupaus kaupungin kaikille lapsille takaa lastenkulttuurin vuoden 2020 alusta ihan lähelle jokaista hämeenlinnalaista lasta. Lasten lauantait järjestävät joka ikinen viikko kulttuuritapahtumia lapsille. Mutta yksikään tapahtumista ei ole pitäjissä. Eikä muuten ollut reilu vuosi sitten Wau-viikollakaan.

Oikein tarkkaan kun tarjontaa ja lupausten sanamuotoja tiirailee – näkyy toki huonosti, kun on tikkuja silmissä – niin löytyy sieltä sitten maininta, että lupaus koskee kaikkia lapsia Hämeenlinnassa ainakin kerran vuodessa. Vain kantakaupungin lapsia se koskee joka ikinen viikko.

Jos kantakaupungissa asuisi 52 kertaa enemmän lapsia kuin pitäjissä, asia olisi jo toinen, mutta kun ei asu. Hämeenlinnan asukkaista neljännes asuu pitäjissä. Hämeenlinnan lapsista joka neljäs asuu pitäjissä. Kun Hämeenlinna puhuu kaikille lapsille tarkoitetusta kulttuurista (tai palvelusta tai koulusta) se käytännössä jättää aina yhden lapsen neljästä lupauksensa ulkopuolelle, jos toteutuspaikkana on ainoastaan kantakaupunki.

On toki numeroiden valossa edullisempaa tuottaa palveluita sinne, missä on eniten asukkaita, mutta kun niistä ”kaikille” suunnatuista palveluista maksavat täsmälleen samat veroäyrit myös ne ihmiset, jotka asuvat liian kaukana pystyäkseen kyseisiä palveluita käyttämään, puhutaan jo ihan muista asioista kuin numeroista ja taloudellisuudesta.

Puhutaan epäoikeudenmukaisuudesta, epätasa-arvosta ja syrjinnästä.

Onneksi historialla on tapana toistaa itseään, vaikka kuinka joku aina joutuisi oman aikansa silmätikuksi. Loppujen lopuksi heikot, toisiaan puolustaessaan, löytävät oman (joukko)voimansa.

Senpä vuoksi tuntuukin hyvältä huomata, että pitäjissä puhaltavat muutoksen tuulet.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat