Pääkirjoitukset Keski-Häme

Poissa silmistä, poissa mielestä?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kun viime viikkoina olen osallistunut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin järjestämiin koronainfoihin, olen saanut yhä uudelleen kuulla saman viestin: itse virus ei ole muuttunut mihinkään. Se, miksi Suomen tilanne ei ole yhtä paha kuin monessa muussa maassa, johtuu yksinomaan siitä, että rajoitustoimet ovat meillä onnistuneet.

Keväällä Suomi käytännössä suljettiin. Se oli erittäin tehokas toimenpide, mutta myös erittäin raskas. Nyt lisätään muita toimenpiteitä, jotta koko maan sulkemiseen ei enää tarvitsisi mennä.

Jos tämän päivän tartuntalukemat ovat laskeneet, se ei siis tarkoita sitä, että virus olisi väistymässä vaan sitä, että ihmiset ovat noudattaneet entistä paremmin annettuja rajoituksia. Ja mitä enemmän rajoituksia noudatetaan, sitä vähemmän niitä pitää antaa uusia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajalääkäri Sally Järvelä kertoo tämän viikon lehdessä sivulla 4, että virus kulkee kanssamme niin kauan, kunnes 80 prosenttia on sen sairastanut tai kunnes siihen on kehitetty rokote. Siihen asti meidän on pakko aivan kaikessa miettiä, miten saamme oman elämämme, työmme ja toimeentulomme sopeutettua siihen, että korona on uusi normaali pienissäkin pitäjissä.

Silmien sulkeminen ikävältä totuudelta ei ole oikea ratkaisu varsinkaan nyt, kun maailma muuttuu niin perusteellisesti ja niin nopeasti kuin nyt tapahtuu. Sen sijaan, että yrittää todistaa itselleen ja muille, että koronaa ei ole olemassakaan, olisi varmasti nyt viisaampaa auttaa läheisiään, itseään ja asiakkaitaan elämään koronan kanssa. Helpointa se on tällä hetkellä siten, että pitää huolta turvaväleistä, käyttää maskia oikein, desinfioi ahkerasti käsiään, eikä tule lähellekään ketään toista, jos yskittää tai aivastuttaa.

Totta on toki sekin, että korona on tehnyt rikkaista vieläkin rikkaampia. Sveitsiläispankin tutkimuksen mukaan jokainen miljardööri rikastui keskimäärin 27,5 prosenttia huhtikuusta heinäkuuhun tänä vuonna. Sekään ei silti todista sitä, että koronaa ei olisi olemassa, vaan sitä, että se rakentaa vauhdikkaasti myös uutta liiketoimintaa.

Tämä ei tietenkään lohduta, jos oma tulevaisuus näyttää olevan umpikujassa. Luovuttaminen ei kuitenkaan ole koskaan vienyt ketään menestykseen. Mensa ry:kin päätti tänä vuonna palkita älykkyydestä koko suomalaisen yhteiskunnan sen osoitettua kykynsä selviytyä poikkeustilanteessa. He halusivat kiittää ja kannustaa niitä, jotka ovat opetelleet uusia taitoja, järjestäneet uusia mahdollisuuksia toimia, tavata ja harrastaa antamatta rajoitusten lannistaa.

Voihan tässä käydä myös niin, että käynnissä oleva muutos avaa meille sellaisiakin ovia, joita emme aiemmin ole uskaltaneet edes tempoa.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski