Pääkirjoitukset Keski-Häme

Pojasta polvi paranee

Mopopoikien, mikä nykyisin on sukupuolineutraali termi, pölvästiyttä päivitellään parhaillaan monella keskustelupalstalla. Aina on joukossa niitä, jotka muistuttavat toisia siitä, että itsekin rälläsit, ja yhtä paljon aina myös heitä, joiden mielestä nykyinen polvi on meitä menneitä paljon pahempi, ja ennen sentään osattiin sitä, tätä ja tuota.

Oletko sinä tietoinen, mihin sukupolveen kuulut?

Ahneet minä-minä-ihmiset syntyivät runsaslukuisina vuosina 46–64. Heille pula- ja sota-ajan vanhemmat tahtoivat parempaa, kuin mitä heillä itsellään oli ollut. Sen he myös saivat.

Valitettavasti heidän lapsilleen kävi huonommin, kun vuosina 1964–1979 syntyneet, x-sukupolven edustajat, eivät enää saaneetkaan vanhempiaan parempaa elintasoa, vaan katosivat Watergate-skandaalien, energiakriisien, lama-aikojen ja kotoa töihin lähteneiden äitien unohtamina ikuiseen ikävään. Heidän lapsensa ovat sitten taas siinä vuorossa, jolle vanhemmat haluaisivat itseään parempaa elämää.

Vaan siinäpä ei niin ole käynytkään, vaan näistä millenniaaleista, 1980–1995 syntyneistä, tulikin katkerien vanhempiensa avioerolapsia, jotka korvaavat emootiot emoticoneilla ja joiden tieltä itseensä tyytymättömät, mutta lapsiaan palvovat vanhemmat ovat hampaat irvessä harjanneet pois kaikki hiekanjyvää isommat esteet. Y-sukupolven edustajille on syntymästä asti hoettu, miten ihmeellisiä he ovat,  ja valitettavasti moni on uskonut vanhempiensa valheet. Seurauksena on sukupolvi, jolla itseluottamus on poutapilvissä ja unelmat ruusunpunaisia.

Sen jälkeen uusin z-sukupolvi onkin sitten jo nostamassa kädet pystyyn. He oppivat käyttämään kännykkää jo äitinsä kohdussa, mutta vaikka maailma ei ole koskaan ollut niin helposti saavutettavissa kuin nyt, he joutuvat miettimään, onko enää mitään tavoiteltavaa jäljellä, kun aikaisemmat sukupolvet ovat tuhonneet kaiken. Ei ihme, että he viettävät mieluummin aikaansa fiktion kuin faktan parissa.

Ai miten tämä kaikki liittyy mopoihin? No siten, että tärkeimpiä sukupolvien rakentajia ovat vanhemmat. Uusi sukupolvi katsoo omia vanhempiaan ja yrittää päästä pakoon heidän maailmastaan; niin kauaksi ja niin lujaa kuin mahdollista. Luulen, että sen takia mopojakin viritetään.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski