Pääkirjoitukset Keski-Häme

Politiikkaa ilman politiikkaa?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Pick your battles – valitse taistelusi – on viisas neuvo. Väyrynen kysyi aikoinaan ihan suomeksi, että voiko korpeamiseen kuolla, ja vastaus oli silloinkin myönteinen. Ei ota pattiin niin paljon, jos turhat taistot kiertää kaukaa. Sellaiseen joukkotappeluun ei ainakaan kannata osallistua, missä kaikille tulee köniin.

Olisihan sen vaalien siirron toki tyylikkäämminkin voinut tehdä. Itseänikin hetken korpesi, kun oikeusministeri totesi suorassa tv-lähetyksessä, että ”me muutamme lakeja jälkikäteen” ja THL:n ”asiantuntijat” kertoivat julkisesti antaneensa päättäjien päätösten tueksi yliampuvaa ”faktaa”, koska he halusivat vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Siinä lensivät roskakoriin niin laillisuusperiaatteet kuin puolueeton faktakin. Mutta vaalit eivät sentään lentäneet.

Demokratia on sellainen taistelu, joka kannattaa valita. Aseena on kynä ja ympyrään piirretty numero. Parhaassa tapauksessa sen jälkeen päästään poimimaan roskista ne aarteet, minkä arvoa ei nyt ole huomattu. Kierrätyshän on muotia.

Eihän siinä edes ole mitään kummallista, että poliittisin perustein tehtäväänsä valitut ihmiset toimivat poliittisin motiivein. Pääsisimme kaikki paljon helpommalla, jos kenenkään ei tarvitsisi teeskennellä, että niin ei muka ole.

Vaalien siirtäminen on tietenkin myös poliittinen toimenpide. Jos ei olisi, vain äänestyksen päivämääriä olisi siirretty, mutta ehdokaslistat olisivat napsahtaneet kiinni sovitussa järjestyksessä. Vaan koskapa ne poliittiset taistelut olisi tyylipisteillä voitettu?

Toinen sanoo, että silloin kun valtaa saa, sitä pitää käyttää. Toinen sanoo, että silloin on turha sirkutella, kun on jo kaulaansa myöten lehmän läjässä. Valitettavasti olemme olleet jälkimmäisessä jo hyvän tovin. En siis sitäkään ihmettele, että pääministeri haluaa suitsia valtiollisen viestinnän, niin pahoja möläytyksiä pääsee joka toisesta tuutista. Toivon silti hartaasti, että tavoitteena ei ole pitää politiikkaa piilossa politiikasta. Senkin on aika tulla ulos kaapista.

Maailma on muuttunut. Siinä, missä asema ennen toi ylilyöntiaseman missä tahansa taistelussa, antaa Google nykyään kaikille mahdollisuuden paljastaa bluffi reaaliajassa. Tai lyödä pöytään niitä kuuluisia vaihtoehtoisia faktoja.

Vapaan informaation virratessa totuudesta on tullut pehmopuheisiin tottuneessa vallankäytössä yllättävän vahvaa valuuttaa. Aika monista suista päässeiden sammakoiden kurnutuksen keskellä myös luotettavuus on noussut arvoon arvaamattomaan. Minäpä veikkaan, että sillä olisi jo politiikassakin maksuvoimaa.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat