Pääkirjoitukset Keski-Häme

Positiivista puppua

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Ihmisen käyttäytymisen tutkiminen on niin laajaa ja niin yleistä, että on oikeastaan aika hämmentävää, miten vähän itse ymmärrämme itseämme. Tutkimustuloksia onkin käytetty enemmän sen hyväksi, miten meidät saa toimimaan jonkun toisen tahtomalla tavalla. Vaikuttamispyrkimyksistä syntyy ristituli, jossa ei nykyisin enää kukaan voi välttyä osumilta. Ei vaikka kuinka yrittäisi manipulointiyrityksiä väistellä. Suurin osa ei edes yritä, sekin on tutkittu.

Me nimittäin sairastamme aika montaa kummallista tieteellistä termiä, jotka saavat meidät käyttäytymään täysin idioottimaisesti. Kognitiiviset vinoumat saavat meidät esimerkiksi yliarvioimaan oman älykkyytemme ja aliarvioimaan toisten kapasiteetin ja vahvistamaan mielessämme juuri sitä, mihin haluamme uskoa.

Tästä syntyy erikoinen asetelma. Samalla, kun ihmisten käyttäytymisestä riippuvaiset tahot osaavat ottaa huomioon käyttäytymispsykologian tutkimustuloksia ja pyrkivät manipuloimaan ihmisiä ajattelemaan ja toimimaan tahtomallaan tavalla, he toimivat itse näiden samojen vinoumien ohjaamina. Alkavat pitää muita ihmisiä niin paljon itseään tyhmempinä, että valheen röyhkeys kasvaa eksponentiaalisiin mittasuhteisiin.
Kun ollaan saatu sellaiset tutkimustulokset, että ihmiset mielellään ovat voittajan matkassa, yritetään tietenkin olla voittajia niin pitkälle kuin vain kehdataan. Aika paljon kehdataankin, koska se kannattaa. Ihmelääke menee kaupaksi.

Ihmisen kyky uskoa valheeseen on itse asiassa niin loputon, että meitä suojelemaan on laadittu jo lakejakin. Kuluttajan suojelemiseksi on tavarakauppiaitten kieltä kahlehdittu, varsin perustellusti, jo pitkään.

Ideologian kauppiaat saavat kuitenkin edelleen sanoa melkein mitä tahansa ilman pelkoa sanktioista. Yksi tämän päivän ideologisista ihmelääkkeistä on positiivinen viestintä. Sitä kuullessaan itse kunkin pitäisi juosta karkuun, koska se on ihan yhtä puppua kuin hopeavesi pullossa. Eikä puppu paranna.

Sekin on tutkittu, että omia kykyjään yliarvioivat nimenomaan vähän tyhmemmät tyypit. Oikeasti älykkäät ihmiset ovat taipuvaisia aliarvioimaan omia lahjojaan.

Vaatimattomuuden sanotaankin kaunistavan. Itse sitä kerran kokeilin, niin kuin kylmää kahviakin, mutta valitettavasti kumpikaan ei saanut minussa muutosta aikaan.

Sen vuoksi sanonkin vain, että uutinen on hyvä vain silloin, kun se on totta. Ja että oikeasti innostavat asiat ja yhteen hiileen puhaltaminen eivät vielä koskaan ole syntyneet virkamiespäätöksillä – tai sanelupolitiikalla.

Ja hopeavesi on nieltynä terveydelle vaarallista.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski