Pääkirjoitukset

Prosenttilukuja

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Käsi pystyyn, kuka uskoo, että toriparkki on nyt haudattu, kun 87 prosenttia kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että toriparkkia ei Hämeenlinnaan pidä rakennettaman?

Niinpä niin.

Sata vuotta vellonut kädenvääntö jatkuu takuuvarmasti edelleen. Sitä nostattaa jatkossakin aina se, joka jollain tavalla hyötyy henkilökohtaisesti siitä, että rakennetaan uutta ja puretaan vanhaa. Tuo hyödyksi koettu asia on historian todistamana vähintäänkin tuon 87 prosentin osalta joko valtaa tai rahaa.

Mielenkiintoista on nyt lähinnä se, missä muodossa toriparkkia seuraavan kerran yritetään saada väkisin läpi – ja millä lusikalla lääke lopulta kansalle syötetään. Yksi ilmeinen prosenttiluku on 17; se on niin pieni osuus väestöstä, että eihän itsepäisen päättäjän sitä tarvitse ottaa edes huomioon.

Toinen tärkeä prosenttiluku on juuri nyt 60. Niin suuri osuus hauholaisista sairastui espanjalaiseen influenssaan vuonna 1957. Lehtileike on lukijan palstalla, käy kurkkaamassa. Se, mikä luvun tekee tärkeäksi on se, että espanjalaisen riehuessa silloiset vallankäyttäjät päättivät Suomessa, että rokotetta ei ole mahdollista eikä tarpeellista tuottaa koko väestölle, vaan etusijalle asetetaan yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista vastaavat ryhmät, kuten lääkärit, sairaanhoitajat, poliisit ja puolustusvoimat.

Päätös oli silloisen lääkintöhallituksen tekemä. Käsi pystyyn, kuka uskoo heistä jokaisen olleen myös itse rokotusjonossa?

Niinpä niin.

Lopulta 30 prosenttia suomalaisista sairastui. Kuolleisuus oli tuossa pandemiassa kuitenkin vain kahden promillen luokkaa. Helpotuksen huokaus. Hauhollakin kuoli vain kaksi ihmistä. Italiassa tällä hetkellä riehuvaan koronaan kuolee jo viisi prosenttia. Onneksi Suomessa osataan paremmin, eikö niin?

Mikä näitä prosenttilukuja yhdistää?

No tietenkin se, että voidaan lähes sataprosenttisella varmuudella todeta, että yksittäisen kansalaisen hyvinvointi ei ole yhteiskunnallisen päätöksenteon tärkein motiivi. Ja aivan yhtä selvää on se, että yksittäinen kansalainen ei pysty ottamaan koko muuta yhteiskuntaa huomioon omia valintojaan tehdessään.

Helpointa olisi pestä vain kätensä, mutta koska kaikki eivät sitä tee, kannattaa laskea prosenttilukuja. Kauhun tasapainossa säilyy nimittäin teoreettinen mahdollisuus hyvään lopputulokseen. Kuten me kaikki niin hyvin tiedämme: se on fifty–sixty.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski