Pääkirjoitukset Keski-Häme

Punainen ja valkoinen

Parhaat ystäväni lukioaikoina olivat kiinnostuneita politiikasta. Minä en, mutta ei se tahtia haitannut. Toinen oli demarinuorten puheenjohtaja, hänestä tuli myöhemmin kansanedustaja ja ministerikin. Toinen oli kokoomusnuorten puheenjohtaja, hänestä tuli myöhemmin menestyvä mainostoimistoyrittäjä. Molemmat aivan huipputyyppejä.

Vaikka kuinka koetan pinnistellä, en muista yhtään sellaista hetkeä, että heidän erilaiset poliittiset suuntauksensa olisivat millään tavalla vaikeuttaneet keskinäistä kanssakäymistämme. Väittelimme niistä kyllä, mutta sekin oli hauskaa. Eri mieltä sai – ja uskalsi – olla.

Silti me epäonnistuimme.

Meillä oli kauniita unelmia vapaudesta. Oli rauhaa, rokkii ja rakkautta. Neuvostoliitto kaatui, Berliinin muuri murrettiin, Viro itsenäistyi, Suomi voitti lopulta jääkiekon maailmanmestaruudenkin…

Siitä kaikesta olisi pitänyt seurata pysyvästi jotain paljon kauniimpaa, kuin se pahantahtoinen, sensuroiva ja tuomitseva kakofonia, jossa nyt elämme.

Ei. Me emme ole suvaitsevaisia. Se, ketä syrjitään, ketä vihataan ja ketä vainotaan, on vain taas joku toinen.

Kiimaiset sormet painelevat milloin mitäkin ilmiantonappulaa saadakseen ihan oikeasti, ja mieluiten mahdollisimman julkisesti, tuhottua sellaisen ihmisen elämän, jonka ideologia on erilainen kuin se, miten sinun mielestäsi nyt pitäisi ajatella. Jonka jumala on erilainen kuin se, jota sinä kumarrat.

Niin kuin aina ihmisen historiassa on tapahtunut, verenhimoinen rahvas on taas tunkeutumassa suurina massoina niille toreille, joilla niitä toisia lynkataan. Me huudamme esi-isiemme tavoin verta lavalle, miestä ristille, mustaa hirteen ja noitaa roviolle.

Me emme ole kovin kaunista katseltavaa. Ei ihme, että jokainen sukupolvi vuorollaan haaveilee siitä paremmasta maailmasta. Näillä näkymin sitä ei vain koskaan tule. Tänään väärän värinen on yksi Päivi. Huomenna taas joku Pekka. Sitten minä – ja sinä.

Ihmiskuntana meidän valintamme on aina punainen ja valkoinen. Yhä uudelleen ja uudelleen.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski