Pääkirjoitukset Keski-Häme

Pysytkö muutoksessa mukana?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan suurin osa muutoshankkeista epäonnistuu tai jää tavoitteistaan? Silti muutos on väistämätöntä ja yrityksille suorastaan elinehto. Juuri nyt muutos tapahtuu niin nopeasti, että pelottaa, mitä kaikkea menetetään myös täällä pienissä pitäjissä, jos muutosvastarinta estää meitä pysymästä pinnalla muuttuvan ajan virrassa.

Sanon sen nyt suoraan: kukaan meistä ei kykene pysäyttämään tätä(kään) muutosta. Paluu menneisyyteen ei koskaan ole ollut mahdollista. Muutos aiheuttaa aina epävarmuutta, huhuja ja epäselvyyksiä, mutta ne eivät auta ketään ylös mistään. Älä luovuta, älä lisää valheen määrää. Avain onnistumiseen on oma kyky uudistua.

Sitra julkaisi tiistaina tutkimuksen siitä, miten kaupunkilaiset ja erityisesti edelläkävijät, siis ne ihmiset, jotka kaikkein nopeimmin sopeutuvat muutokseen ja tarttuvat uuteen, suhtautuvat koronan muuttamaan elämään.

Selvityksen mukaan on olemassa selvää näyttöä siitä, että ihmiset ovat valmiita muuttumaan, ja kestävän ja hyvän elämän elämisessä auttaville ratkaisuille on kysyntää, mutta yhteiskunta, instituutiot ja yritykset ovat vastanneet hitaasti tähän muuttuvaan kysyntään. Sitran mukaan vaikuttaa myös siltä, että kriisin tähän asti menestyksekäs hallinta on voimistanut kansallista ylpeydentunnetta. Ihmiset ovat alkaneet harkita ostamistaan yhä enemmän kotimaisuutta painottaen. He myös määrittelevät uudelleen sitä, millaista on hyvä elämä.

Liikunta, luonto, kotimaan matkailu ja kotimaassa tuotettu ruoka olivat uudessa arvossa. Uusien tavaroiden sijaan ihmiset kaipaavat enemmän kokemuksia ja elämyksiä. Erityisesti niiden kokemusten kysyntä on kasvanut, mitkä yhdistävät oppimista, elämyksellisyyttä ja irtiottoa arjen tutusta ympäristöstä.

Meikäläisiä ei huolittu edes vastaamaan tämän tutkimuksen kysymyksiin, mutta mielestäni täällä pitäjissä on todella paljon vastauksia niihin tarpeisiin, mihin koronan tuomat elämänmuutokset ihmisiä vievät.

Kalliit muutosjohtajat ja hankerahoitukset eivät ole taanneet onnistumista muutoksissa. Itse asiassa päinvastoin. Onnistuneet muutokset lähtevät ihmisten ja organisaatioiden sisältä. Minun joululahjani lukijoillemme onkin kaksi lukemisen arvoista lähdettä. Toinen niistä on tämä Sitran tuore julkaisu Eläminen pandemian jälkeen, ja toinen on Valtiokonttorin Kaiku-palveluiden julkaisu Ajattele muutos. Molemmat antavat pitäjänkin yrittäjälle paljon eväitä oman muutosprosessin käynnistämiseen.

Huominen on väistämättä tulossa, ja vaikka juuri nyt ei siltä ehkä tunnu, se tuo uhkien lisäksi myös uusia mahdollisuuksia. Tartu jälkimmäisiin.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski