Pääkirjoitukset Keski-Häme

Se ei pyöri sittenkään

Galileo Galilei joutui aikoinaan inkvisition tuomiolle, kun uskalsi kyseenalaistaa vallalla olevat käsitykset maailmanjärjestyksestä.

Jälkiviisaat ovat nykyisin sitä mieltä, että Galileo ei tuomioonsa taipuessaan mutissut maailmankuulua lausettaan Se pyörii sittenkin, ja ainakin käännös meni väärin, kun Eppur si muove tarkoittaa paremmin käännettynä, että se liikkuu sittenkin.

Galileo Galilei kuitenkin oli oikeassa, ja ylintä valtaa käyttävät pitivät jo tuolloin enemmän kiinni omasta arvostaan kuin totuudesta. Suurin syy tuomioon kun taisi olla se, että Galileo tuli kirjoittaneeksi silloisen paavin suuhun sanoja, jotka saivat tämän näyttämään aikalaistensa silmissä ihan idiootilta. No, aika ei tässä ole parantanut haavoja. Paavi Urbanus VIII näyttää edelleen idiootilta.

Tämä kaikki tuli mieleeni, kun luin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin eri toimijoiden lähettämiä tiedotteita Lifecare-järjestelmästä. Sehän nimittäin kaatui sittenkin. Järjestelmä aiheuttaa edelleen hitautta Hämeenlinnan terveyspalveluihin ja kotihoitoon.

Kysäisin ennen Lifecare-järjestelmän asentamista haastateltavalta, että eikö todellakaan ollut mitään vaihtoehtoa järjestelmälle, jolle käyttäjät olivat antaneet nimeksi Nightmare, Painajainen (tämä käännös on oikein), ja joka niin rajuilla tavoilla eri puolilla Suomea, lähimpänä Lahdessa, oli osoittanut olevansa susi.

Minulle vastattiin, että naapureitten virheistä on opittu ja järjestelmää on kehitetty niin paljon, että se on ihan eri tuote, ja Kanta-Hämeessä ollaan varauduttu käyttäjäkoulutuksella ja, ja, ja… se kaatui sittenkin.

Lahdessa puhuttiin miljoonien eurojen korvausvaatimuksista, ennen kuin osapuolet päättivät, etteivät kerro summia julkisuuteen. Kysyin, ollaanko Kanta-Hämeessä otettu naapureiden virheistä myös niin paljon oppia, että oltaisiin sopimusteknisesti varauduttu siihen, että kuka ja mitä korvaa, jos jotain sittenkin menee pieleen. Ei kuulemma ollut sellaista tehty.

Galileon tarina yrittää opettaa meille monia viisauksia. Yksi on se, että jos jokin asia aikalaisten silmissä näyttää idioottimaiselta, se saattaa hyvinkin olla sitä.

Merja Hirvisaari

Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski