Pääkirjoitukset Keski-Häme

Se meni tosi hyvin

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kun ensimmäisen lapsenlapseni kastejuhlaa vietettiin, minä sain kunnian lukea isovanhempien rukouksen. Pysyin kasassa kahden ensimmäisen sanan ajan ja sitten hajosin. Totaalisesti. Rukous ei ollut kovin pitkä, mutta kun jokaista sanaa säesti nyyhkytys, nikottelu ja lopulta vollotus, kompurointi loppuun asti oli varmasti tuskallista seurattavaa kaikille. Kuitenkin, lopulta, se onnistui, ja silloin toinen isoäideistä, ensimmäistä lapsenlasta hänkin kastamassa, sanoi omat silmät aivan kyynelissä:

– Se meni tosi hyvin!

Hän myös tarkoitti sanomaansa. Tiesi, että jos olisi itse ollut lukijan paikalla, olisi todennäköisesti käynyt aivan samoin. Perille päästiin ja ihana, rakas pieni sai kauniin nimen.

Tuo hetki on usein antanut minulle ylimääräistä voimaa. Se muistuttaa siitä, että tyylipisteitä ei aina haeta täydellisestä suorituksesta vaan siitä, että ollaan täysillä mukana. Ja siitäkin, että tärkeintä on lopulta se, että päästään perille, eikä anneta periksi, vaikka matkanteko joskus onkin vähän kompuroivaa.

Työkaveri lähetti lomalle lähtiessään juhannusviestiksi vanhan Kummeli-sketsin ”Toimittaja kertoo vitsin”. Siinä suomalainen metsuri ja kanadalainen bisnesmies kiistelivät siitä, kuinka monta tukkia metsurin pitää saada sahattua päivän aikana. Kanadalaisen vaatimat hirmumäärät asettuivat oikeisiin uomiinsa vasta, kun hän käynnisti metsurin sahan.

– Mikäs ääni se tuo on, ihmetteli suomalainen metsuri moottorisahan pärinää.

Sama tunnelma on ollut myös itselläni uusia työkaluja opetellessa. Oivalluksen hetkiä huomatessani, että ai se olikin tuo painike, jolla tuon sai aikaan, ilmankos ei onnistunut! On silti mennyt tosi hyvin, lehti on kompuroinneista huolimatta saatu painoon ajallaan.

Menestyminen onkin kuulemani mukaan sitä, että kulkee epäonnistumisesta toiseen menettämättä innostustaan matkalla. Kun tavoite on mieluinen ja matka etenee, pettymyksetkin kestää paremmin.

Mutta mitenkähän mahtaa olla tämän koronan kanssa? Tähän mennessä olen ajatellut, että sekin on meiltä mennyt tosi hyvin, mutta nyt kun luen uutisia koronan leviämisestä maailmalla paljon nopeammin kuin vielä kertaakaan koko pandemian aikana ja katselen kuvia risteilylaivojen ja terassien tungoksista Suomessa, tulee mieleen tuon ihanan lauseen kolmas merkitys.

– No sehän meni tosi hyvin sanotaan silloinkin, kun lopulta kaikki on ihan pielessä.

Joskus tuntuu siltä, että tuo viimeinen vaihtoehto onkin ainoa, mikä meille kelpaa. On jotenkin turvallisempi olo, kun kaikki on päin takalistoa sen sijaan, että pitäisi miettiä mihin kohtaa kehoa sen onnistumisen ilon voisi kateellisilta kätkeä.

Syteen tai saveen – kaksi huonoa vaihtoehtoa – on tarjolla ikivanhassa sanonnassakin. Teet niin tai näin, teet jonkun mielestä aina väärinpäin. Se tekee lopulta huojentavan tästäkin dilemmasta.

Hyvin se menee, mutta menköön.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski