Pääkirjoitukset Keski-Häme

Seurakuntavaaleissa nuorikin voi äänestää – ja olla ehdokkaana

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Seurakuntavaaleissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista. He päättävät muun muassa siitä, keitä valitaan seurakunnan työntekijöiksi, minkälaisia kerhoja pidetään ja keitä autetaan – missä ja miten.

Seurakuntavaaleissa yhdenkin äänestäjän äänellä voi olla paljon merkitystä, sillä äänestysprosentit ovat jääneet usein alhaisiksi. Viime vaaleissa Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä suurimman eli Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan äänestysprosentti jäi vaatimattomasti 13 prosenttiin. Hauhon seurakunnassa prosentti oli 21,2, Lammilla 20,1 ja Tuuloksessa 21. Naapurissa Janakkalan seurakunnassa äänestysprosentti jäi erittäin alas, vain 12 prosenttiin. Lammin ja Tuuloksen seurakuntien liitoksessa syntyy isompi seurakunta, jolla uskoisi olevan myös enemmän painoarvoa seurakuntayhtymässä. Myös tuuloslaisilla seurakunnan jäsenillä on hyvät mahdollisuudet saada oma ääniosuutensa kuuluviin, kun vain muistavat käydä äänestämässä. Hollolan seurakunnassa äänestysprosentti oli viime vaaleissa 17, joten hämeenkoskilaisillakin olisi joukolla uurnille suunnatessaan oikein hyvät mahdollisuudet nostaa suhteellista vaikutusvaltaansa isossa seurakunnassa.
Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on oikeus päästä ehdokkaaksi ja äänestää. Rippikouluakaan ei edellytetä suoritetuksi, pelkkä kirkon jäsenyys riittää. Kirkkoon liittymisen tulee kuitenkin olla tapahtunut jo 15.8.2018 mennessä. Omalla paikkakunnalla voi löytää tuttuja ehdokkaita, joiden ajatuksista on edes pääpiirtein tuntuma. Jos ehdokkaita haluaa vertailla tarkemmin, niin käytettävissä on kirkon vaalikone, minkä avulla voi etsiä sopivaa ehdokasta. Varsinkin nuorille, jotka eivät ehkä tunne ehdokkaita kovin hyvin, tällainen ”mätsäys” voi tuntua jopa mielenkiintoiselta ajanvietteeltä hyödyn lisäksi. Kannattaa siis käydä antamassa äänensä joko ennakkoon 6–10.11. tai varsinaisena äänestyspäivänä sunnuntaina 18.11!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski