Pääkirjoitukset Keski-Häme

Sitä saa, mitä tilaa, ja lehmätkin lentävät

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Jumalalle kiitos kilteistä tytöistä, varjelkoon hän minut heiltä kaikilta, lohkaisi mieheni joskus – ja sai minut. Kannattaa miettiä, mitä pyytää, ettei saisi juuri sitä. Tosin mieheni väittää olevansa tyytyväinen: Tuhman pyysin ja tuhman sain. Olen tainnut kertoakin, että hän tuli joskus pyytäneeksi itselleen myös terävää älyä, nopeaa oivallusta ja sujuvia sanoja. Ja taas sai minut.

Voi kun elämä olisi aina näin helppoa. Tietää mitä tahtoo, osaa pyytää oikealta taholta oikeilla sanoilla ja sitten vielä saa sitä, mitä tilaa. Taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että toisin käy.

Mistä kiikastaa? No tietenkin viestinnästä. Jos ei luvata liikoja, ei aiheuteta turhia toiveita. Jos pidetään kiinni siitä, mitä on luvattu, ei tule turhia pettymyksiä.

Nyt mennään päinvastoin. Pyytäjästä tehdään syyllinen, kun antaja epäonnistuu toiveiden täyttämisessä. Minäkin sanon miehelleni, että mitäs pyysit, jos hän yrittää saada minut vähän kiltimmäksi.

Petetyistä vaalilupauksista ei viitsi tämän enempää edes mainita. Ne valituiksi tulleet huokailevat sitten päätöstä tehdessään, että tästä taatusti joku vatipää taas valittaa. Resurssiviisautta lienee siinä, että kantakaupungin koulujen korjauksessa kolme projektia on päätetty käynnistää ensi vuonna, ja jos joku ”ei toteudu”, vuoroon nousee seuraava.

Muinoin hallitsijan asema periytyi isältä vanhimmalle pojalle. Nuorempien veljesten harrastukseksi tuli isoveljien nirhaaminen, jotta oma asema arvoketjussa vähän paranisi. Jos pitäjien koulukorjauksista olisi jo tehty investointipäätös, valittaminen kaikista kolmesta olisi pitäjissä nyt viisasta. Valitettavasti ratkaisu on etsittävä muualta. Turhasta ei kannata valittaa.

Jos jos-sanaa ei olisi, lehmätkin lentäisivät, ja ovathan ne lentäneetkin. Mikä rahtikoneella Quatariin, mikä kallionkielekkeeltä auton konepellille. Eli asia ei välttämättä ole mahdoton, vaikka se vaikealta näyttääkin.

Taivaalta ei  kovin usein tipahtele sen enempää lentäviä lehmiä kuin tuhmia tyttöjäkään, mutta yksi asia on melkein varma: 2021 pidetään uudet kuntavaalit. Pitäjien arvo prioriteettilistalla voi kohta olla nykyistä paljon korkeammalla.

Sanontojen sekamelskasta lopetuksesi se kaikkein paras: periksi ei anneta!

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski