Pääkirjoitukset Hämeenkoski Lammi Tuulos

Stereotypioista maailman huipulle

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Pienistä pitäjistä on ponnistettu pitkälle. On noustu ministereiksi, kansanedustajiksi, valtiosihteereiksi, on osoitettu osaamista ja nautittu luottamusta, johdettu kuntia ja väitelty tohtoreiksi, onpa urheilu-uriakin viety korkeimmalle huipulle asti. Pienten pitäjien ihmiset eivät ole kliseitä eivätkä stereotypioita, ja onnistuessaan he nousevat koko maan, jopa maailman, huipulle.

Lammin lukiosta maailmalle ja menestykseen ponnistaneiden terveisiä on ollut ilo lukea lammilaisten käynnistämän adressin allekirjoittajien vetoomuksista oman lukionsa puolesta. He kertovat, että hyvin tehty perustyö todellakin tuottaa hedelmää.

Tätä mietin, kun luin Hämeenlinnan kaupunginjohdon täsmätilaamaa selvitystä kaupungin lukioiden tilanteesta. Ajattelin mielessäni, että sen tekijöistä ei kukaan selviytyisi kunnialla tämän vuoden ylioppilaskirjoituksista, ainakaan Lammin lukiosta, niin tasoton se oli.

On toki lainkin mukaan niin, että virkamiehen pitää pysytellä siinä tehtävänannossa, minkä hän on saanut. Sillä minulle sitäkin perusteltiin, että Lammin lukion rehtoria ei huolittu mukaan Lammin lukion kohtaloa kartoittavaan työryhmään. Heidän tehtävänsä oli kuulemma kartoittaa kaupungin kaikki lukiot eikä vain Lammia. Kukin käyköön lukemassa netistä, mitä he saivat aikaan.

Onhan se tietenkin tavallaan hienoakin, että osaavan työryhmän ainoa ratkaisu kaupungin talousongelmiin löytyy Lammilta. Mutta jos selvityksen lukemisen jälkeen ihmisellä on paljon enemmän kysymyksiä kuin ennen lukemisen aloittamista, eivätkä vanhatkaan kysymykset ole saaneet vastauksia, on ehkä jotain mennyt perustavalla tavalla pieleen? Muun muassa se viranhoidon edellytys, että ”virkamiehen on yksityishenkilönäkin käyttäydyttävä niin, ettei kansalaisten luottamus häneen tai hänen edustamaansa viranomaiseen vaarannu”.

Se vaarantui viimeistään silloin, kun selvitys sijoitettiin samaan aikaan yhteishaun kanssa, niin että lammilaisilla nuorilla ei ollut lukioon hakiessaan tietoa edes siitä, onko Lammin lukiota ensi vuonna olemassa.

Onni tässä onnettomuudessa on se, että nuorilla oli enemmän uskoa kaupunkiin kuin kaupungilla heihin, ja Lammin lukio olisi taas täyttymässä uusista tulevista menestyjistä – jos se heille vielä suodaan.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

 

Lue myös: Lukioselvitys herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski