Pääkirjoitukset Keski-Häme

Syntymän juhlaa

Merja Hirvisaari

Pienenä tyttönä harmittelin joskus kovastikin sitä, että synnyin niin lähellä joulua. Silloin maailma oli sen verran materiassa mitattuna vaatimattomampaa, että aika moni sanoi, että saat yhdistetyn syntymäpäivä- ja joululahjan. Ja minulta meni taas yksi haaveen täyttämisen mahdollisuus sivu suun. En minä arjessa muista surreeni köyhyyttä tai puutetta. Syntymäpäivä ja joulu vain olivat sellaisia hetkiä, jolloin joku sellainen haave saattoi toteutua, mihin arkena ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Eiväthän ne isoja olleet, pienen tytön haaveet helminauhan halusin ja huuliharpun ja nekin muistan juuri sen vuoksi, että ne sitten sainkin. Nyt, kun asiaa oikein pysähdyin ajattelemaan, huomaan muistavani sen unelman täyttymisen. Ne lahjat jäivät erityisesti mieleen, joita piti pitkään odottaa

Seuraavassa muistin mieleen nostamassa välähdyksessä seuraavan sukupolven lapsi viskeleekin jouluaattona avaamattomana syrjään pehmeitä paketteja ja huokaa: ”Sukkahousut!”

Niinpä niin. Joulu on tiukan talouden aikoina ollut myös mahdollisuus pyytää läheisiltä lahjaksi sitä, mitä lapsiperheen arjessa oikeasti tarvitaan. Vaikka omat lapseni eivät välttämättä olleet sitä mieltä, että ne kannattaa myös kääriä lahjapaperiin, niin minua ne ilahduttivat ja auttoivat suuresti. Maailma on niin erilainen lapsen ja aikuisen silmin. Kovasta paketista voi lapselle löytyä ihan oikea robotti, ainakin jouluna, kun joulupukki voi toteuttaa unelmia ilman rahahuolia Myönnän, olen aina opettanut lapsille satujen taikaa ja ihmeisiin uskomisen voimaa. Sainhan minäkin sen huuliharpun, jota vieläkin muistelen lämmöllä, vaikka en koskaan oppinutkaan sitä soittamaan.

Näin joulun kynnyksellä sitä joutuu silti miettimään, että aika materialistisia ne ovat omat ajatukset olleet syntymäpäivän aikoihin pienestä pitäen. Silti ajattelen, että osa minusta tänään on parempi ihmisenä juuri sen vuoksi, että kaikki ei ollut heti käden ulottuvilla – ja että opin elämään myös pettymysten kanssa. Sen robotinkin ostin vihdoin ja viimein pojalleni, kun hän täytti 40. Silloin, kun hän oli pieni, perhe tarvitsi enemmän niitä sukkahousuja.

Nyt, kun lahjoilla ei itselle enää ole samanlaista unelmien täyttämisen merkitystä, meinaa merkkipäiväkin unohtua arjen kiireiden keskelle. Niin omat kuin toistenkin. Siinä mielessä sosiaalisen median muistutukset ovat mukavia. Kymmenet ihmiset lähettävät hyvää mieltä onnentoivotuksilla. Eikä se yhtään haittaa, että muistina toimi naamakirja, kun klikkailen kiitoksia. Kukat, sydämet, hymynaamat saavat kuin saavatkin oman päivän tuntumaan paremmalta, oman mielen aika tavalla arjesta irtautuvalta. Kiitos!

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski