Pääkirjoitukset Keski-Häme

Tehdään siitä nyt numero

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kari Ahosen avoimesti omalla nimellään kirjoittamasta blogikirjoitusten sarjasta oli alunperin tarkoitus julkaista paperilehdessä vain ensimmäinen osa ja loput uusilla verkkosivuillamme.

Lukijoiden yhteydenotot saivat meidät kuitenkin muuttamaan suunnitelmaamme. Julkaisemme kaikki kolme osaa viikon välein myös lehdessä.

Meille kerrottiin, että kipeistä asioista ei ole uskallettu ääneen puhua, ja Ahosen esiintulon toivottiin näkyvän myös niille lukijoille, joille netti ei vielä ole niin tuttu ajan seuraamisen väline kuin Keski-Hämeen paperilehti.

Keskusteluun ottaa tällä viikolla osaa myös henkilö, joka ei halua tulla omalla nimellään julkisuuteen. Se on oireellista. Julkaisemme kuitenkin hänenkin kommenttinsa tämän viikon lehdessä, koska uskomme julkisen keskustelun olevan ainoa tie siihen, että vanhat haavat paranevat. Vaikeneminen ei ratkaise mitään, se vain piilottaa kaiken sen, mikä pitäisi tuulettaa pihalle.

Kyse ei kuitenkaan ole vastakkainasettelusta, vaikka sellaisiakin syytöksiä mieluusti esitetään silloin, kun omia tekosia ei niin mieluusti otettaisi julkiseen käsittelyyn. Hämäläistä tapaa hiljentää isotkin asiat näennäisen vaatimattomuuden taakse on helppo käyttää hyödyksi myös silloin, kun toimitaan hämäläisiä itseään vastaan.

Vaikka Eino Leino varmasti olikin oikeassa kirjoittaessaan, että kellä onni on, se onnen kätkeköön, koska onni totta tosiaan on liian hauras pahantahtoisten ihmisten turmeltavaksi. Mutta silloin, kun onneton alamainen taistelee oikeuksistaan, ei vaikenemisesta ole hänelle itselleen mitään hyötyä.

Moni asia päätetään enemmän liian nopeasti, paineen alla liikoja miettimättä kuin ihan tahallaan vääryyttä tehden. Silti julkinen vahtiminen, median työ, on usein ainoa tapa saada myös ne liian nopeasti päättäneet pysähtymään oman työnsä äärelle pohtimaan sitä, minkä pitäisi yhteisistä asioista päätettäessä olla jokaisen päätöksen ohjenuora: teenkö minä nyt varmasti sellaisen päätöksen, josta on hyötyä niille ihmisille, joita asia koskee – vai valuuko hyöty tästä jonnekin muualle, jopa minulle itselleni?

Kohdellaanko pitäjiä Hämeenlinnassa oikein ja onko koskaan kohdeltu, on kysymys, johon ihmiset mitä ilmeisimmin eivät vielä ole saaneet itseään tyydyttävää vastausta. Tehdään siitä nyt ihan numero. Tässä lehdessä se on sivunumero 19. Kannattaa lukea. Ja netistä lisää.

Pääkirjoitus Keski-Hämeen numerossa 2/2019, 10.1.2019

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP