Pääkirjoitukset Keski-Häme

Teossa parempi maailma

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Juuri nyt koululaiset viettävät syyslomaa, mutta viime viikolla Hakkalassa käynnistyi jo seitsemännen Keski-Hämeen koululaisnumeron valmistelu. Ensi viikolla nuoret toimittajat ovat taas yhteydessä tahoihin, joista he haluavat tehdä uutisen paikallislehteen.

He tekevät tärkeää työtä.

Keski-Hämeen mediaprojekti rakentaa vahvasti nuorten mielikuvaa paikallislehdestä ja omasta elinympäristöstään. Se kertoo myös siitä, miten muu maailma heihin suhtautuu.

Auta sinä heitä olemalla hyvä haastateltava. Vastaa viesteihin, anna aikaasi, neuvo. Pyydä myös haastattelusi nähtäväksi etukäteen: virheitä sattuu kaikille, mutta on myös kaikkien kannalta parempi, jos ne korjataan jo ennen julkaisua.

Me yritämme auttaa koululaisia onnistumaan toimitustyössä, mutta myös oivaltamaan journalistisen työn arvon. Sen, miten huonosti totuudelle käy, jos viestiä yhteisistä asioista kertovat vain ne, jotka itse ovat asioista päättämässä tai jos uutisia julkaisevat vain ne, jotka ovat itse myymässä lukijoilleen omia tuotteitaan, palveluitaan – tai ideologiaansa. Kylvämme journalismin siemeniä.

Neljän vuoden aikana paikallislehtityöhön on Keski-Hämeen kanssa osallistunut jo useita satoja koululaisia. Projekti on kahdeksasluokkalaisille vaativa. Kun heiltä on jälkikäteen kysytty, juuri kukaan ei haluaisi toiseen kertaan työhön lähteä, koska tekemistä on niin paljon, mutta suurin osa on silti ollut sitä mieltä, että projekti kannattaa seuraavankin vuoden kasiluokkalaisten kanssa toteuttaa.

– Koska siinä oppii niin paljon.

Me aikuisetkin opimme. Joka vuosi jotain uuttakin, niin että ison projektin läpi vieminen on teknisesti koko ajan helpottunut. Silti lopputuloksen laatu on yhä uudelleen yllättänyt. 14-vuotias osaa, niin halutessaan, antaa esimerkin myös vanhemmilleen.

On ollut sydäntä lämmittävää nähdä se, miten selkeästi nuori näkee moraaliltaan kestävän valinnan ja itsekkääseen etuun pyrkivän viestinnän eron, kun vain pysähtyy sitä miettimään. Voi miten hienoa olisi, jos journalistinen totuuteen pyrkiminen viitoittaisi heidän omia valintojaan silloin, kun on heidän vuoronsa yrittää rakentaa maailmasta nykyistä parempi.

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski