Pääkirjoitukset Keski-Häme

Tsirp, titi ja tyy

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Niitä on kymmeniä. Ilma on täynnä väriseviä ääniaaltoja, kun siiveniskut syöksevät erilaisia tiaisia milloin mihinkin suuntaan. Viimeiseksi omalle kämmenelle.

Muu maa riemuitsee isommista linnuista juuri nyt. Niin minäkin, mutta vielä isompi onni on omaan elämään tullut ihan pienistä siivekkäistä. Siinä hetkessä, kun luonto tulee lähelle, on aina jotain erityistä, melkein pyhää.

Ensi alkuun ne lehahtivat parvena pois heti, kun astuin ovesta ulos, nyt ne lennähtävät katsomaan, että mitä tuon tullessani. Askel askeleelta olen saanut tulla lähemmäksi. Oman elämän isoihin hetkiin kuuluu se, kun pieni kuusitiainen lopulta uskalsi tulla nappaamaan pähkinän suoraan kädestäni.

Kärsivällisyys on tuonut palkinnon. Joukosta alkavat erottua yksilöt. Luottamus kasvaa pikkuhiljaa. Hömötiaisilla on hassu nimi, mutta ne ovat aika uteliaita ja rohkeita. Niiden ääni on käheä ja käskevä. Kaikkein pienin kuusitiainen on kuitenkin joukon rohkein. Sen päälaen valkea viiru on helppo tunnistaa, niin kuin on töyhtötiaisen hassu töyhtökin. Sinitiainen on väriensä ansiosta joukon kauneimpia, mutta nappisilmäisen pyrstötiaisen viehätysvoimaa ei voita mikään. Ne ovat kuitenkin vielä liian arkoja tulemaan iholle asti. Talitiaiset ovat tutuimpia. Niiden sotastrategiaa on mielenkiintoista seurata. Alussa hämäyslentäjiä oli aika paljon enemmän suojaamassa sitä yhtä, joka uskalsi pikaisesti käväistä siemenen laudalta hakemassa, nyt hämäyksiä ei enää tarvita.

Lintupuun alla on hyvä olla. Siinä roikkuu meillä monta erilaista lintulautaa ja ruokailee valtava määrä pikkulintuja. Tikkakin tulee joskus ihan viereen neuvottelemaan reviiristä minunkin kanssani, ja orava on yrittänyt repiä isoimmasta astiasta kannenkin irti, mutta yleensä pikkulinnut saavat ruokailla rauhassa, kun minä olen paikalla. Kun seison siinä katsellen lintuja, olen niin onnellinen, että rintaa pakahduttaa.

Kun pieni lintu istuu kämmenellä, unohtuu maailmasta ihan kaikki paha. Oma napakin katoaa aika nopeasti näköpiiristä. On vain tsirp, titi ja tyy.

Viserryksen viesti on välittäminen. Se pääsee aina perille. Sydämeen asti. Pitäisiköhän kutsua päättäjiäkin puun alle – eikä enää saunan taakse?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski