Pääkirjoitukset Keski-Häme

Tulevalla eduskunnalla riittää töitä

Esa Joensuu on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Soten kanssa kävi niin kuin kuukausi sitten uumoilinkin, maaliin ei päästy.

Entisenä yritysjohtajana pääministeri Juha Sipilä yritti viedä ison muutoksen kerralla läpi, mutta politiikassa asiat eivät toimi niin kuin yrityksissä. Yrityksissä on useimmiten kaikkien etu, kun jokin uudistus saadaan toteutettua ja yritykselle vahvempi tulevaisuus. Politiikassa on aina käynnissä valtataistelu.

Iso sote-muutos olisi ehkä voinut onnistua kerrallakin, jos sen takana olisi ollut eduskunnan suuri enemmistö. Hallituspohja ei ollut siihen riittävä. Alkutaipaleesta lähtien huomasi, että opposition käsijarru on tiukasti päällä. Vähitellen etupyörät alkoivat sutia ja matka pysähtyi siihen. Isoja asioita voidaan toteuttaa vain, jos kaikki pyörät vetävät.

Sillä välin kun hallitus taisteli soteaan eteenpäin, kunnat alkoivat tehdä omista lähtökohdistaan sote- järjestelyitä. Niiden oli pakko tehdä jotain, koska valtio vähensi rahavirtojaan kuntien suuntaan. Valtiontalouden kulut on saatu kuriin ja velanotto pysähtymään, mutta kunnat ovat olleet ongelmissa taloussuunnittelun kanssa. Yksityiset sote-jätit ovat tässä tilanteessa tarjonneet kunnille ulkoistamisratkaisuja, joissa hinta on kenties ollut sopiva, mutta joskus laatu on osoittautunut sudeksi. Kunnissa lienee ajateltu hieman siihen tapaan, että säästetään nyt ja annetaan jatkossa maakunnan hoitaa.

Vanhusten hoidossa on paljastunut räikeimmät esimerkit huonosti onnistuneista toteutuksista ja valvonnan puutteesta. Ratkaisuksi esitetään riittävää hoitajalukua hoidettavaa kohden. Mielestäni jokin kiinteä luku ei ratkaise asiaa. Silloin pitäisi eri yksiköissä olla tasan samanlaisia hoidettavia. Jokainen ymmärtää, että asia ei ole näin. Jotkut vanhukset ovat omatoimisia, toiset tarvitsevat moninkertaisesti enemmän hoitajan aikaa. Jokin parempi mittaustapa pitää olla ja hoitajamäärän pitää joustaa sen mukaan ylös- ja alaspäin. Ylimitoitettu kaavamainen hoitajamäärä tulisi valtavan kalliiksi eikä ole järkeä toteuttaa sitä velkaa ottamalla. Eikä ammattitaitoista ja alalle sopivaa henkilökuntaa edes taiota tuosta vain. Näin ainakin maallikkona ajattelen.

Esa Joensuu
Kirjoittaja on Keski-Hämeen yrittäjä ja vastaava päätoimittaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski