Pääkirjoitukset Lammi

Tulipalo! Tulipalo!

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Osui informaatiovirrassa silmiin Suomen Palomiesliiton viesti siitä, että vanhat palokuntarakennukset ovat niin huonossa kunnossa, että jos niitä ei kunnissa pian aleta kunnostaa, niiden homeinen sisäilma sairastuttaa palomiehet niin, että työkuntokin katoaa.

Samalla tuli mieleen paikallisten alan toimijoiden hetken takainen huoli siitä, että miehistö ei kohta enää jaksa, kun vaatimukset koko ajan kovenevat, mutta tuki heikkenee. Mikään ei ole tainnut muuttua.

Kyllä minua ainakin syvältä sielusta viiltää kuulla, miten Suomi sankareitaan kohtelee.

Sillä sankareista vapaapalokunnan työssä on kysymys. Aina on ollut. Niistä ihmisistä, jotka vapaaehtoisesti ilman kunnon palkkaa ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa lähtemään apuun silloin, kun jollain toisella on hätä.

Ja tässä kohdassa on ihan turha puhua sopimuspalokuntien saamista korvauksista. Ne ovat niin pieniä, että vapaaehtoisessa palokuntatyössä olevat joutuvat säännönmukaisesti vielä tekemään kaiken maailman kommervenkkejä saadakseen käytännössä itse maksaa siitä, että tekevät tätä arvokasta pelastustyötä. Ja sitten valtio asettaa heille vielä määrämittoja, ennen kuin suostuu vastaanottamaan tätä sankaruutta!

Ja kuitenkin peräti 75 prosenttia pelastusväestä on näitä sopimuspalokuntalaisia. Niitä, joiden ”harrastuksena” on pelastaa muita melkein ilmaiseksi. Heidän osuutensa koko pelastustoimen aiheuttamista kustannuksista on alle 20 prosenttia.

Sanonkin, että johan se nyt on pee ee är koo ee äl ee, jos ei palokuntatoimelle saada lisää rahaa toimintaan! Ihan sama kirjainyhdistelmä tulee siitä, että palomiesten pitää Suomessa itse ostaa itselleen paloautojakin, kun yhteiskunta ei rahaa anna.

Mitä te päättäjät sitten teette, kun huudatte itse tulipaloa, eikä kukaan enää viitsikään vapaaehtoisesti tulla auttamaan?

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski