Pääkirjoitukset Keski-Häme

Vahinko kiertämään?

Merja Hirvisaari on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Hämeenlinnan valtuuston etäkokousta seuratessani tunsin pitkästä aikaa empatiaa kuntapäättäjiä kohtaan. Demokratia on aika kaukana, kun valtuustolle esitetyssä aineistossa todetaan päätöksen tueksi: ”Toisin kuin kuntayhtymässä, osakeyhtiöön ei sovelleta lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta, eivätkä osakeyhtiön päätökset ole hallintopäätöksiä, joihin voidaan hakea muutosta.”

Suomessa on jo pitkään toteutettu politiikkaa, jossa päätösvalta on viety yhä kauemmaksi siitä, jota päätös koskee. Tappioiden piilottaminen taseeseen yhtiöittämisen avulla on myös, niin kuin kokouksessa todettiin, aivan laillinen toimenpide. Eikä Hämeenlinna ole ainoa kunta, jossa siihen on pakon edessä ryhdytty.

Kaiken takana on ollut valtion pyrkimys keskittää valtaa itselleen, ja kuntien itsemääräämisoikeus on jo kaukainen uni vain, mutta teki silti mieli nostaa käsi kannattamaan ehdotusta kriisikunnaksi antautumisesta. Mitta-asteikot muutenkin jo ylittävä kyynisyyteni suorastaan hetken hekumoi, kun mietin mitä tapahtuisi, jos kaikki vaikeuksissa olevat kunnat heittäytyisivät yhtä aikaa valtion pelastettaviksi.

Valitettavasti se olisi demokratian kannalta vielä paljon pahempaa kuin nykytilanne. Olen keskustellut niiden kreikkalaisten kanssa, jotka EU ”pelasti”. En silti voi itsekään uskoa sanovani tätä: toivon kuntapäättäjien pitävän kiinni omasta määräysvallastaan. Itse asiassa toivon, että se lisääntyy merkittävästi nykyisestä.

Valtuustoissa kautta maan käännetään ja väännetään asioita tuskastumisiin asti, mutta niistä kuitenkin väännetään avoimesti ja julkisesti. Äänestäjäkin saa viimeistään mediasta tietää, mitä hän sai, kun jotain muuta tilasi.

Vaikka päättäjien joukossa varmasti on myös niitä, joille taloudenkaan kiemurat eivät tuosta vain aukea, heillä on kuitenkin taustallaan sekä äänestäjien antama mandaatti että se lain suoma turva, että päätösesitykset muotoillut virkamies on edes jossain mitassa tilivelvollinen tekemisistään.

Talous on aivan erilainen mittari kuin moraali, ja julkisuus monesti paljon vahvempi vahti kuin laki.

Olen omin korvin kuullut entisen virkamiehen kehaisevan kykenevänsä muotoilemaan minkä tahansa esityksen sellaiseen muotoon, että se menee valtuustossa läpi. En silti haluaisi sellaista maailmaa, missä virkamiehen ei tarvitse kantaa moraalista vastuuta päätöksistä, joilla ohjataan nuorten ihmisten kasvatusta ja koulutusta.

Silti pelkään vahingon kiertävän jo karusellissa. Kyynikko minussa kuulee kilisevien kellojen takaa vanhan, väsyneen äänen: ”Me on hävitty tää peli.”

Merja Hirvisaari
Kirjoittaja on Keski-Hämeen uutistuottaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski